Нерест риби у 2020 році – під загрозою
Нерест риби у 2020 році – під загрозою

Протягом останніх чотирьох років вітчизняні водойми наповнюються не більше 80% від норми. У цьому році, через безсніжну зиму, наповнюваність буде ще меншою. Про це повідомляє пресс-служба Асоціації рибалок України.

«Зараз ситуація – дуже тривожна. Вона може почати погіршуватися, коли підвищиться температура і з’явиться серйозний дефіцит опадів, які випавши, підуть тільки на короткочасне зволоження ґрунту, а не наповнюваність водойм. Це призведе до зневоднення і пересихання деяких з них. Потрібно нагадати, що через неналежне ставлення до вітчизняних водних ресурсів у нас в країні за роки Незалежності зникло більше 10 тисяч малих річок. І ця безрадісна тенденція може продовжитися, так як для поліпшення становища чиновники всі ці роки не вживали необхідних заходів»,  — попереджають експерти Національної Екологічної Ради України.

Дана ситуація може серйозно відобразиться на рибному ресурсі країни. Через маловоддя річок нерест риби в цьому році під серйозною загрозою. Фактично всі природні нерестовища сухі, не заповнені водою. Рибі ніде нереститися.

Вже котрий рік на наших водоймах відчувається гострий дефіцит природних нерестовищ. Це через те що останні десятиліття не проводяться в достатній мірі меліоративні заходи з розчистки нерестовищ, багато з них надміру заросли і стали непридатні для нересту риби. Так само через хаотичну забудову прибережної смуги велику кількість природних нерестовищ знищено. В результаті за останній час втрачено понад 40% природних нерестовищ. Це все серйозно позначилося на чисельності риб’ячих зграй в наших водоймах.

Для того щоб допомогти рибі під час нересту щорічно рибопромислові підприємства і природоохоронні громадські організації встановлюють на водоймах штучні нерестові гнізда. Ці заходи довели свою ефективність. На одне штучне гніздо плотва відкладає більше мільйона ікринок. Конструкція гнізда дозволяє ефективно промиватися ікрі від мулу і дрібного сміття, а також добре прогріватися на сонці, — кажуть в Асоціації рибалок України.

В сучасних реаліях риб’ячі зграї гостро потребують допомоги. У 2019 року в вітчизняні водойми вселили 15,6 млн штук риби. З них 7,2 млн рослиноїдних видів, 8,4 аборигенних.

Однак аналіз стану водних живих ресурсів показує, що вселення в таких кількостях явно не достатньо, воно становить всього 10% від необхідного.

Вчені стверджують, що ляща в наших річках залишилося не більше 30% від його кількості в 1991 році. Щуки — 15%, судака, сома — 10%. А такі колись поширені види, як чехоня, рибець, линь, подуст стали рідкісними.

В останнє видання Червоної Книги України увійшли понад 70 видів аборигенної риби, як зникаючі.

 У нашій країні нерестова заборона «усереднена», адже риба нереститься за видами в різний час. Щука починає нерест в кінці лютого, на початку березня. А сом в кінці травня, на початку червня. Срібний карась і окунь взагалі можуть відкладати ікру кілька разів на рік — говорить глава Асоціації рибалок України Олександр Чистяков — В більшості європейських країн встановлюється «плаваюча» нерестова заборона на вилов риби, тільки той яка нереститься саме в даний період. Який графік заборони більш корисний для збереження рибного ресурсу, сказати складно, слово за наукою. Але без сумніву, найбільш ефективним захистом є гуманне, цивілізоване ставлення до наших водойм та природнього рибного ресурсу. Особливо це важливо під час нересту риби. Адже як він пройде безпосередньо залежить, чи буде риба в наших річках. Якщо ви бачите незаконний вилов риби, не залишайтеся байдужими, повідомляйте про ці факти на телефони Гарячих ліній в природоохоронні та правоохоронні структури, — зазначили в Асоціації рибалок України.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

1 квітня 2021
В Україні 1 квітня стартувала нерестова заборона на вилов водних біоресурсів.
У водоймах України з 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів. Про повідомляє пресслужба Держрибагентства. «З 1...
10 травня 2020
Україна за два місяці експортувала живої та охолодженої риби на понад $147 тис.
У січні-лютому 2020 року Україна експортувала 127 т живої та охолодженої риби на $147,6 тис. Про це повідомляє Державне агентство рибного...
25 березня 2020
Німеччина у січні купила половину всієї української риби і ракоподібних на експорті
Грошові надходження від експорту української риби та ракоподібних у січні становили понад $1,3 млн, найбільше цього вітчизняного товару імпортувала...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...