Юрій Косюк: Політики-популісти заважають проведенню земельної реформи в Україні
Юрій Косюк: Політики-популісти заважають проведенню земельної реформи в Україні

Земельна реформа в Україні затримується та постійно пробуксовує через дії політиків-популістів, які спекулюють на цій темі й залякують українців негативними наслідками. Про це під час публічних дебатів «Відкриття ринку землі суперечить інтересам України» (організованих «Українським інститутом майбутнього») заявив засновник і генеральний директор агроіндустріального холдингу МХП Юрій Косюк, повідомляє кореспондент AgroPolit.com.

Він розповів, як чиновники багато років заробляють собі електоральні бали, лякаючи українців непомірними земельними апетитами великого агробізнесу та іноземців.  

Популістам останні 20 років заважають олігархи: то вони були проти продажу, бо хотіли дешево орендувати землю. Тепер популістам добре, бо олігархи хочуть все скупити. У них не залишилося більше аргументів, бо кількість їхніх симпатиків абсолютно критична і катастрофічно падає. Одних популістів уже відправили у помийну яму, а інші стоять прямо перед краєм прірви, куди вони мають полетіти. У них лишився єдиний аргумент, за який чіпляються, бо більше немає за що. Вони вже встигли побути в різних іпостасях: прислуговували то «лівим», то «правим», то спочатку прислуговували, а потім були проти Росії,  то прислуговували олігархам, а тепер перестали. Зараз вони знайшли останню надію: політики-популісти лякають людей ринком землі, що прийдуть якісь страшні олігархи чи іноземці – і все скуплять», — розповідає Юрій Косюк.

За словами власника агрохолдингу МХП, іноземці, великі холдинги та фермери працюють пліч-о-пліч на цій землі. «Ми ділимо й обробляємо українську землю поруч із фермерами, із великими також, і дуже добре вживаємося з ними усіма. Тільки є одна проблема: щойно постає питання розвитку села, підтримки чи модернізації громади, або як зберегти тисячу робочих місць, які викидають підприємства старої формації, то ми їх (великий бізнес) підхоплюємо і даємо робоче місце, гарантуємо безпеку цих людей на вулицях, даємо тепло, забезпечуємо необхідним медичним чи соціальним захистом. Якщо ви не вірите, то дуже рекомендую поїхати, де знаходять великі підприємства і подивитися, наприклад, у Ладижин чи Миронівку, де знаходяться, в тому числі, підприємства, які я створив і управляю», — каже він.

Юрій Косюк наголосив, що українці мають забути про всі земельні страхи, які культивуються політиками-депутатами.

Ви (політики-популісти) закриваєте фундаментальне право людей розпоряджатися своєю власністю. Чому ви, які купили квартиру чи отримали її у спадок, можете вільно нею розпоряджатися, а людям забороняєте  вільно розпоряджатися їхньою власністю – землею?  Бо хочете на кілька років зачепитися за владу і парламент? Та ідіть уже. Нікому ви не потрібні. Ви відпрацьований давній матеріал, застаріла модель «Запорожця»», — говорить він.

 Засновник і генеральний директор МХП каже, що власники, великий, середній та малий бізнес наразі працюють на єдину мету – розбудова нової країни.

Я, як і багато інших, будівник нової України, але без вас популістів, які нікому не потрібні. Все дуже просто: Україна повинна бути заможна із багатими селянами, бізнесменами і взагалі людьми...  Люди, не вірте політикам, забудьте про цю «касту». Забудьте про ці страхи: немає жодних страхів, продавайте або хазяйнуйте на своїй власності та розпоряджайтеся нею», — підсумував він.  

Нагадаємо, що Юрій Косюк запропонував шість порад владі та бізнесу для залучення інвестицій в Україну під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі на панельній дискусії «Завдання на $50 млрд: як бізнес і уряд можуть створити безпрограшний інвестиційний клімат у новій Україні».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 березня 2020
«Земельний довідник України 2020» – база даних про земельний фонд країни
З’явився «Земельний довідник України 2020» — це детальна база даних про земельний фонд нашої країни та зручний гід по...
10 березня 2020
Ринок землі створить додатково 350 тис. робочих місць
Запуск вільного ринку землі залучить в Україну $3 млрд інвестицій та створить близько 350 тис. робочих місць. Про це під час публічних...
14 лютого 2020
МХП планує побудувати бульйонний завод в Україні, — Юрій Косюк
Власник агрохолдингу МХП Юрій Косюк має намір побудувати в Україні бульйонний завод вартістю близько $15 млн. Про це він повідомив...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...