Шість порад від Юрія Косюка владі та бізнесу для залучення інвестицій в Україну
Шість порад від Юрія Косюка владі та бізнесу для залучення інвестицій в Україну

Залучити масштабні іноземні інвестиції в українську економіку допоможе спільна реалізація урядом і бізнесом шести кроків. Їх озвучив  голова правління агроіндустріального холдингу МХП Юрій Косюк під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі на панельній дискусії «Завдання на $50 млрд: як бізнес і уряд можуть створити безпрограшний інвестиційний клімат у новій Україні».

Перший крок: щоби перетворити Україну на найкращу державу для ведення бізнесу в регіоні, потрібно наслідувати сусідів – повертати частину капітальних витрат бізнесу (capex), що допоможе завести $50 млрд інвестицій. «Якщо країна отримає $50 млрд інвестицій і покриє 30% цих інвестицій із бюджету, це коштуватиме Україні $15 млрд, але тільки у вигляді податків країна отримає 12 мільярдів на рік», — заявив Юрій Косюк.

Другий – зупинити трудову міграцію та повернути людей в Україну, що є спільним завданням держави та бізнесу. 

Коли ми піднімемо зарплати, поставимо нове обладнання, побудуємо нові заводи — це буде найкраще місце для них, значно краще, ніж зараз, за межами України. І так ми зможемо повернути їх назад», — вважає Косюк. Завдання ж влади — завести в країну якомога більше бізнесу, який конкуруватиме між собою за кадри.

Третій – і надалі тримати курс на реальні реформи та діалог із бізнесом. «На моїй першій зустрічі з прем'єр-міністром я був приємно вражений. Адже його першим питанням було: «Окей, що я можу для вас зробити як прем'єр-міністр?» Вперше хтось з влади запитав, що він може зробити для бізнесу», — поділився очільник МХП.

Четвертий – бізнесмени мають бути героями. «Якщо ви сидите та чекаєте, що гроші або бізнес просто хтось якось вам дасть, ви його не побудуєте. Ви повинні бути героями, щоб інвестувати і вірити, що ви робите все правильно», — порадив підприємцям Юрій Косюк.

П’ятий – країна повинна думати як бізнес. 

Я намагаюся знайти рішення, в який наступний проект МХП буде інвестувати. В Хорватію, де субсидування не менш як 25% капітальних вкладень, або Саудівську Аравію з їхнім пільговим кредитуванням на 20 років із нульовою відсотковою ставкою, або в Україну? Держава повинна бути дуже конкурентною, змагатися з нашими сусідами», — поділився своїм баченням залучення інвестицій в Україну Косюк.

Шостий крок: ефективний і прозорий бізнес — це ключ до економічного зростання. «Коли в Україні буде 100 таких компаній, як МХП, Україні не треба буде нікуди йти — ми вже будемо європейською країною з сильною економікою», — підсумував він.

Нагадаємо, що урядові та президенту запропонували план із десяти кроків залучення інвестицій в Україну, щоби виростити в країні свій Давос.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

18 травня 2020
Владислав Голуб: Сьогодні в Україні спостерігається інвестиційна туманність, а не позитивний інвестиційний клімат
Які плюси і мінуси першого року президенства Володимира Зеленського та його двох урядів в питаннях розвитку агросектору, економіки, залучення...
14 лютого 2020
МХП планує побудувати бульйонний завод в Україні, — Юрій Косюк
Власник агрохолдингу МХП Юрій Косюк має намір побудувати в Україні бульйонний завод вартістю близько $15 млн. Про це він повідомив...
23 січня 2020
Юрій Косюк готовий промотувати Україну серед міжнародного бізнесу для залучення інвестицій
Україну реально перетворити у один з найпотужніших міжнародних інвестиційних центрів, якщо уряд, парламент та президент створять спеціальну систему...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...