В Укрзалізниці анонсували суттєві зміни у тарифі на перевезення зерна
В Укрзалізниці анонсували суттєві зміни у тарифі на перевезення зерна

У стратегії розвитку АТ «Укрзалізниця» передбачено приведення до ринкових цін на перевезення. Про це йдеться в ексклюзивному матеріалі AgroPolit.com.

«Насьогодні вантажоперевізник покриває витрати на інші витрати компанії, як, наприклад, на пасажирський транспорт. Позитивна новина для бізнесу в цьому контексті, що у планах – розділити ці складові», — повідомили в «Укрзалізниці».

Однак чи не буде інших факторів, які тягнутимуть ціни догори, покаже час. Частка витрат на логістику в ціні зерна в Україні – одна з найвищих у світі, де витрати на логістику становлять  в середньому до 12% від ціни продукції, а в США – до 9%. Тоді як українським аграріям доводиться закладати на транспорт до 25-30%.

Нині тарифна сітка перевезень побудована таким чином, що різні класи бізнесу платять різні тарифи», — розповідає експерт у сфері транспортної інфраструктури та логістики Валерій Ткачов.

Зазначається, що представники металургії та будівництва платять тариф у 2-3 рази менший, аніж за перевезення зерна. Часто металургійні та будівельні вантажі возять за ціною навіть нижчою від собівартості для УЗ. А це 60% вантажів. Також збиткове пасажирське перевезення на 12 млрд грн щороку.

Тому вантажоперевізник-аграрій платить за всі ці втрати ціною. Але це невигідно і для аграріїв і для УЗ – бо пересажуються на автомобільний та річковий транспорт і відбувається відтік вантажів», – сказав Ткачев.

На тлі збиткових перевезень і невідповідності необхідності у капіталовкладеннях та отримання прибутку, зокрема від перевізників, в УЗ говорять про неактуальність стримування державою тарифів.

Зменшення цін також очікують досягати завдяки запровадженню системи «голландських аукціонів», які дозволяють продавцям виставляти більш сприятливі ціни в період спаду попиту. Такі аукціони почнуть працювати у квітні-травні 2020 року.

На що можуть очікувати аграрії від УЗ, детальніше читайте у матеріалі AgroPоlit.com за посиланням.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 березня 2020
Фахівці рекомендували Укрзалізниці запровадження маршрутизації перевезень вантажів, — Рязанцев
Науково-економічна рада, до складу якої входять провідні фахівці-науковці залізничної галузі, рекомендувала Укрзалізниці запровадження...
7 березня 2020
Росту обсягів залізничних перевезень потрібна чітка державна програма їх пріоритезації, — Рязанцев
Укрзалізниця має всі можливості для подвоєння обсягів вантажоперевезень за умови наявності чіткої державної програми їх приоритезації. Про це...
6 березня 2020
Уряд не продаватиме і не віддаватиме у концесію Укрзалізницю, – прем'єр-міністр
Новий Кабінет міністрів України не має наміру продавати або віддавати в концесію Укрзалізницю, яка забезпечує понад 80% вантажних і близько 50%...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...