Уряд розподілив 4 млрд грн держпідтримки АПК на 2020 рік
Уряд розподілив 4 млрд грн держпідтримки АПК на 2020 рік

19 лютого на засіданні Кабінету міністрів України прийнято постанову, якою визначаються напрями підтримки аграріїв у 2020 році за програмою 1201150 «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників». Для реалізації цієї програми у Державному бюджеті закладено 4 млрд грн. Про це повідомляє Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Кошти будуть спрямовані на здешевлення кредитів, компенсацію вартості купівлі сільгосптехніки українського виробництва та інше, — написав прем'єр-міністр Олексій Гончарук у Telegram-каналі.

Зазначається, що уряд планує спрямувати 1 млрд грн на підтримку розвитку тваринництва та переробку сільгосппродукції.

Згідно з проектом постанови Кабінету міністрів, із коштів за цим напрямом, зокрема, планується компенсувати вартість введених у дію близько 50 тваринницьких ферм і комплексів, а також вартість будівництва п'яти тваринницьких об'єктів за рахунок залучених кредитних ресурсів у 2018-2019 рр.

У документі зазначено, що на часткову компенсацію вартості сільгосптехніки та обладнання вітчизняного виробництва буде виділено 1 млрд грн. Водночас, згідно з пояснювальною запискою, в 2019 році за цим напрямом 9,5 тис. сільгосптоваровиробників купили 26,07 тис. од. техніки та обладнання на загальну суму 5,8 млрд грн.

На напрям фінансової підтримки заходів в АПК шляхом здешевлення кредитів планується спрямувати 1,2 млрд грн, що, за підрахунками уряду, дасть змогу здешевити кредити загальним обсягом понад 15,5 млрд грн, зокрема 7,2 млрд грн — короткострокові кредити, 8,3 млрд грн — середньострокові та довгострокові, — йдеться у повідомленні.

Для фінансової підтримки розвитку фермерських господарств буде виділено 185 млн грн, для розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства — 400 млн грн. Ще 215 млн грн планується спрямувати сімейним фермерським господарствам додаткової фінпідтримки через механізм доплати на користь застрахованих осіб.

Додамо, що уряд у 2020 році планує обмежити державну підтримку аграріїв на рівні 50 млн грн на одного суб'єкта з урахуванням пов'язаних осіб.

Нагадаємо, у 2019 році сільськогосподарськими виробниками було використано 4,34 млрд грн державної підтримки. В цілому державною підтримкою скористалося 1667 суб’єктів господарювання  та 230 925 фізичних осіб, близько 10 тис. фермерів та 2 сільгоспкооперативи.

Більше про розподіл дотацій у 2019 році читайте у матеріалі спецпроекту GoЗаАгроДотаціями.

Шість програм держпідтримки АПК на 2020 рік, які раніше презентувало Мінекономрозвитку, читайте за посиланням.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 березня 2020
Аграріям будуть компенсувати чверть вартості сільгосптехніки
Аграрії зможуть отримувати компенсацію в розмірі 25% від вартості української сільськогосподарської техніки та обладнання у 2020 році. Про це у...
27 лютого 2020
Понад 90 млрд грн Мінекономіки пропонує виділити на програми держпідтримки у наступні 3 роки
Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства сформувало бюджетну декларацію на 2021 – 2023 роки у сумі понад 90 млрд...
25 лютого 2020
Держпідтримка АПК: скільки коштів піде на розвиток фермерських господарств
На фінансову підтримку розвитку фермерських господарств піде 185 млн грн, сімейним фермерським господарствам через механізм доплати на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...