Ринок землі: названо єдину умову набування іноземними банками права власності на земельні ділянки
Ринок землі: названо єдину умову набування іноземними банками права власності на земельні ділянки

Згідно із законопроектом 2178-10, який готують до другого читання, банки не можуть купувати або іншим чином набувати право власності на с/г землю, крім як звертати стягнення на предмет застави, якщо позичальник не виконає своє зобов’язання. Про це у ексклюзивному коментарі для AgroPolit.com повідомив голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, народний депутат Микола Сольський.

Він зазначив, що банки можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення лише в порядку звернення стягнення на них як на предмет застави.

«Таке регулювання зумовлене тим, що банки мають розглядати земельні ділянки виключно як інструмент забезпечення виконання зобов’язання позичальника», — додав Микола Сольський.

Також голова аграрного комітету повідомив, що у статутному капіталі банків дозволяється участь іноземного капіталу.

Це зумовлено структурою банківського сектору України. У топ-20 найбільш надійних банків України лише 5 банків без іноземних інвестицій. Якщо обмежити коло банків, які зможуть кредитувати купівлю-продаж с/г землі, банками виключно з українським капіталом, то повноцінно ринок землі не зможе функціонувати, оскільки доступ до кредитування буде значно обмежений», — сказав Микола Сольський.

Крім того він пояснив, чому на банки не розповсюджується обмеження по концентрації у 10 тис. га.

«Це також пов’язано із кредитуванням купівлі-продажу с/г землі. У випадку наявності такого обмеження один банк зможе прокредитувати під заставу купівлю не більше 10 тис. га. Тобто 20 найбільш надійних банків разом змогли б надати кредити на купівлю лише 200 тис. га, що унеможливило б функціонування ринку землі», — додав Микола Сольський.

Він також уточнив, якщо так сталося, що позичальник не виконав своє зобов’язання перед банком, і банк звернув стягнення на земельну ділянку як на предмет застави, банк зобов’язаний протягом двох років продати таку земельну ділянки на земельних торгах.

Якщо банк не продасть за 2 роки земельну ділянку на торгах, така ділянка підлягає конфіскації за рішенням суду», — зазначив Микола Сольський.

«Позов про конфіскацію земельної ділянки подається до суду органом, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель. Конфіскована земельна ділянка за рішенням суду підлягає продажу на земельних торгах. Ціна проданої на земельних торгах земельної ділянки, за вирахуванням витрат, пов’язаних з її продажем, виплачується її колишньому власнику», — підсумував він.

Нагадаємо, що історію розгляду і прийняття законопроекту про землю 2178-10 читайте у матеріалі «Бій за землю переноситься на січень: чи збереться Рада на позачергове засідання, щоби прийняти земельний закон?».

Текст законопроекту про ринок землі — за посиланням. Земельний план дій уряду, президента та парламенту на 2020 рік читайте у матеріалі «Земельна реформа 2020 — план дій на рік уряду Гончарука, парламенту Разумкова та президента Зеленського».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

1 жовтня 2020
Депутат скупив ледь не всю землю на Харківщині
Депутат від «Слуги народу» Микола Кириченко заявив про покупку 22 вересня земельної ділянки площею 130 694 кв. м за 340 тис. грн. Він...
31 березня 2020
Законопроект про ринок землі №2178-10 проголосували у другому читанні
Законопроект про ринок землі — 2178-10 проголосовано Верховною Радою у другому читанні. Про це повідомляє власний кореспондент...
20 лютого 2020
У пілотному проекті Держгеокадастру – 50 тис. земельних ділянок
З початку реалізації пілотного проекту із запровадження принципу екстериторіальності погодження проектів землеустрою щодо відведення земельної...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...