Запропоновано механізм протидії фінансовим спекуляціям після відкриття ринку землі
Запропоновано механізм протидії фінансовим спекуляціям після відкриття ринку землі

У депутатському законопроекті №2195 про ринок землі передбачено механізм запобігання фінасновим спекуляціям на електронних аукціонах. Про це розповів голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський під час брифінгу, присвяченому альтернативним законопроектам, які можна було вносити до 11 жовтня.

 Громади зможуть продавати свою землю лише на електронних торгах. На думку розробників, це дозволить мінімізувати людський фактор при цьому процесі, що в свою чергу знімає питання про корупційну складову довкола продажу земель.

У законопроекті ми збільшили розмір першої ставки на торгах. Якщо нормативна грошова оцінка буде 40-50 тис. грн за один га, заплатити 30 % від цієї суми, а потім відмовитися від лоту – це вже буде «боляче». Цей крок допоможе підвищити відповідальність гравців на земельних торгах і завадить збивати ціну, адже це буде досить дорого», – заявив Сольський.

 

Нагадаємо, що у Раді зареєстрували ще один альтернативний до урядового законопроект про ринок землі -  №2178-10. Його ключові позиції виглядають так:

1) зменшити обмеження по концентрації земель в межах області з 15% до 8%;

2) ввести обмеження по концентрації земель в межах ОТГ у розмірі 35%;

3) ввести перехідний період до 1 січня 2024 року, під час якого юридичні особи, бенефіціарні власники яких є іноземці, особи без громадянства, юридичні особи, створені за законодавством іншим, ніж законодавство України, іноземні держави, не зможуть набувати у власність землі с/г призначення державної, комунальної власності, а також пайові землі, за винятком тих земель, які на момент набрання чинності законом вже є в оренді, емфітевзисі таких юридичних осіб та за умови, що такі юридичні особи створені не менше, ніж 3 роки до набрання чинності законом.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...