Пріоритетом держави має бути дотування дрібних фермерів – думка
Пріоритетом держави має бути дотування дрібних фермерів – думка

У пріоритеті в держави має бути розвиток і дотування дрібних фермерів. Про це заявив голова Асоціації фермерів і приватних землевласників України Микола Стрижак, повідомляє agravery.com.

Нагадаємо, що на державну підтримку агропромислового комплексу України повинно спрямовуватися не менше 1% «аграрного» ВВП.

За словами Миколи Стрижака, наразі всіх цікавить, хто буде радником Президента із сільського господарства. Оскільки саме ця людина визначатиме розвиток аграрного напряму.

«Ми хочемо почути, коли буде земельна реформа і яка її кінцева мета, який аграрний устрій буде у нас в Україні. На рабах демократичне суспільство не будується, будується на вільних селянах, які працюють на своїй землі. Ми хочемо, щоб президент сказав, що ми будуємо демократичне суспільство в Україні, не феодальне», — сказав експерт.

Він вважає, що фермерське господарство — основа аграрного устрою держави. Тому повинен бути пріоритет розвитку саме фермерського господарства. Відповідно, буде фінансова підтримка, доступ до ринку збуту і доступ до техніки та технологій.

Не менш важливим питанням є розширення доступу до дотацій дрібним фермерам. Микола Стрижак вважає: що дрібніший фермер, то більшою має бути держпідтримка.

Також він радить владі скористатись американським досвідом: людина у лізинг будує собі фермерське господарство і протягом 15 років викуповує його під мінімальний відсоток.

Поки наша влада так не хоче. Чому? Бо якщо це станеться, відбудеться прорив розвитку фермерства. А депутати цього не хочуть. Сподіваємося, у новій команді цей варіант розглянуть", — зауважив Микола Стрижак.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

16 квітня 2019
Молодим фермерам надаватимуть дотації у розмірі 40 тис. грн
У рамках програми держпідтримки сільського господарства, молодим фермерам надають дотації з бюджету на розвиток господарства. Такі субсидії можуть...
26 лютого 2019
Уряд закликали дозволити фермерам отримувати дотації за утримання корів
Голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар закликала Кабмін внести зміни до Постанови, які б дозволили не лише юридичним особам, а...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...