Назвали максимальний ліміт площі земель у власності після зняття мораторію
Назвали максимальний ліміт площі земель у власності після зняття мораторію

Земельна реформа – це питання, яке роками чекає свого вирішення. Позиція Мінагрополітики досить послідовна: усі рішення мають бути зваженими та поетапними, адже реформа земельних відносин матиме суттєвий вплив на економіку України. Про це зазначила в. о. міністра аграрної політики та продовольства Ольга Трофімцева, зазначає прес-служба уряду.

Нагадаємо, аграрний комітет напрацював основні положення земельної концепції, яка ляже в основу законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення. AgroPolit.com уже писав, що у стінах аграрного комітету, Держгеокадастру, Мінагрополітики та за інціативи окремих депутатів  розроблено 4 варіанти цього законопроекту — ознайомитися із ключовими положеннями і деталями земельного питання можна у матеріалі тут.

«Існує кілька основних концепцій запуску ринку землі в Україні. Концепція, якої дотримується уряд, залишається незмінною. Основними її пунктами є те, що сільськогосподарську землю зможуть придбати виключно громадяни України. Також передбачено встановлення граничних розмірів земель сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати у власності однієї особи, та обмеження площі максимальної оренди в межах адміністративних одиниць», – наголосила Ольга Трофімцева.

За її словами, ліміт площі земель у власності дискутується, однак орієнтир – 100-200 га на особу; ліміт максимальної площі земель в оренді – не більш як 35% площі сільськогосподарських угідь на території району та/або об’єднаної територіальної громади, якщо площа такої громади дорівнює або перебільшує середню площу району.

Крім того, вводяться антиспекулятивні механізми. Стягнення державного мита у розмірі 50% від грошової оцінки земельної ділянки у випадку перепродажу земельної ділянки протягом перших трьох років.

В. о. міністра додала, що для забезпечення участі малих сільгосптоваровиробників у реалізації земельної реформи створюється Державна фінансово-кредитна агенція, яка надаватиме часткове гарантування кредитів певній цільовій групі для купівлі земельних ділянок. Таким чином, вирівняється дисбаланс, що утворився у доступі до дешевих кредитних ресурсів, між фермерами та агрохолдингами.

Метою програми часткового гарантування кредитів є заміна або підкріплення застави, яку може надати позичальник для отримання кредиту, зменшення банківських ризиків, пов’язаних із наданням позик цільовій групі позичальників, та створення стимулів для банків щодо надання послуг малим господарствам.

Ольга Трофімцева звернула увагу присутніх на те, що зазначені питання є предметом дискусії між представниками влади та агровиробниками.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 квітня 2019
Пайовики, хто вони: підопічні, вибухонебезпечна бомба чи ласий шматок?
Світлій пам'яті Георгія Данелія, геніальному грузинському кінорежисеру присвячується Говорили вони дуже доладно, гарно і незрозуміло. (Георгій...
11 квітня 2019
Нардепи запропонували 2 варіанти відкриття ринку землі в Україні
Нардепи запропонували 2 варіанти відриття ринку землі в Україні — контрольований та ліберальний. Про це йдеться у матеріалі...
10 квітня 2019
Нардепи запропонували 4 варіанти поетапного відкриття ринку землі в Україні
Нардепи запропонували 4 варіанти початку відриття ринку землі в Україні. Про це йдеться у матеріалі AgroPolit.com «Концепція вільного ринку...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...