ТОП-3 прогресивних і провальних законодавчих земельних рішень за 5 років
ТОП-3 прогресивних і провальних законодавчих земельних рішень за 5 років

Закон №2498 — VIII від 10.07.2018 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» є безперечним успіхом парламенту за останні 5 років. Про це у блозі на AgroPolit.com заявив голова спілки Центр розвитку земельних правовідносин в Україні Леонід Корейба.

Читати до темиШість аграрних законів 2018-го — аналіз і що зміниться для ринку

Законопроет вирішує питання колективної власності на землю та вдосконалює низку правил землекористування. У ньому запроваджується механізм наведення ладу в межах одного поля: будуть збалансовані всі права й невеликого власника земельної ділянки, й орендаря.

Так, встановлено правила використання «масиву земель сільськогосподарського призначення» (вводиться новий термін). Землекористувач, який використовує значну частину земель такого масиву, отримує право оренди земель під польовими дорогами (із встановленням обов’язку встановлення земельних сервітутів для доступу до інших земельних ділянок масиву). Орендарям земельних ділянок у такому масиві дозволяється надавати їх у суборенду орендареві іншої земельної ділянки у тому ж масиві, без погодження з орендодавцем, залишаючись відповідальним за виконання договору оренди. Землекористувачеві, який використовує 75% від загальної площі масиву, законом надається право на одержання в оренду (суборенду) інших земель масиву із наданням їх власникам (орендарям) інших рівноцінних земельних ділянок у тому ж масиві.

Важливий момент: зафіксовано, що умови договорів суборенди, які укладаються при обміні правами землекористування ділянками, не можуть бути гіршими за умови орендного договору. Більше деталей про цей закон читайте тут на AgroPolit.com у розділ «Законодавство».

Серед інших позитивних моментів Розпорядження Кабінету Міністрів України №60-Р від 31.01.2018 року «Питання передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад» та Закон України №1533 від 20.09.2016 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правової долі земельних ділянок, власники яких померли». Детальніше про ці законопроекти читайте за посиланням.

Про три провали парламенту дивіться у матеріалі.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 березня 2019
У Раді «провалили» 5 важливих аграрних законопроектів
У Верховній Раді «провалили» розгляд важливих аграрних законопроектів. Про це повідомляє власний кореспондент AgroPolit.com. ...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...