Мораторій на землю не діятиме до 20 січня 2019 року, – нардеп
Мораторій на землю не діятиме до 20 січня 2019 року, – нардеп

Мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення не буде діяти з 1 до 20 січня 2019 року. Про це на своїй сторінці на facebook заявив народний депутат Олексій Мушак.

Нагадаємо, що наприкінці 2018-го депутати продовжили мораторій на рік (№9355-5),    вибравши з 17-ти варіантів один. Побачити порівняльний аналіз законопроектів про моратій в 2017-му та 2018 роках можна тут, а повний перелік – у розділі «Законодавство» на АgroРolit.соm тут.

«Мораторій було проголосовано о 17:53, о 17:54 було зареєстровано мою постанову про скасування результатів голосування, бо воно пройшло з «кнопкодавством». Через нашу постанову рішення парламенту щодо мораторію не набере чинності раніше від 20 січня», –  написав Мушак.

Попередня заборона купівлі-продажу с/г землі закінчується 1 січня 2019 року.

Весь цей час ми будемо показувати цинічність і брехливість заяв щодо земельного питання від провідних політиків, тому за ці 20 днів ніяких проблем із землею не відбудеться. А це означає, що українців свідомо обманювали щодо необхідності продовження мораторію", – додав депутат.

У «Перехідних положеннях» Земельного кодексу вказується, що купівля-продаж сільгоспземлі заборонена до вступу в силу закону про обіг земель сільгосппризначення.

Оренда найкращої у світі української землі – одна з найнижчих у Європі. Із 30 млн га приватної землі податки сплачуються лише з 17 млн га. 40% в тіні, й це тоді як розмір податку – лише 300 грн/га. Про 10 млн га державної землі взагалі нема чого говорити. За рідкісним винятком вони генерують для українців 0. Якість наших чорноземів постійно зменшується через тотальне виснаження ґрунтів. Зате аграрії в плюсі й зрозуміло, що вони будуть через різні партії щорічно вимагати продовження цієї символічної заборони", – написав він.

Але найбільший страх, на його думку, полягає не в тому, що доведеться викупати землю за $2000 або платити оренду $200-250 за 1 га.

Це, звичайно,ж неприємно, а також – додаткові витрати. Але, з іншого боку, доводиться ж купувати комбайни за $300 тис. за одиницю. Аграрний бізнес дозволяє ці витрати. Найстрашніше для прихильників мораторію в іншому. Це відхід від моделі, коли договір оренди підписується з 70-річною бабцею без прав. І нав’язується та ціна, яку орендар вважає справедливою. Інколи – умовний «мішок» пшениці. А після запуску ринку землі все зміниться. Доведеться підписувати договір з ботаном, представником середнього класу або заробітчанином, котрі вклали зароблені кошти в 100-200 га землі. І найняли грамотних юристів, які чітко захищають їхні інтереси, відстоюють розмір оренди й не дозволять виснаження ґрунту. Одним словом, перехід до ситуації, коли у людей є права", – додав Мушак.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 січня 2019
Вето Президента на закон про продовження мораторію не відмінить сам мораторій, – експерт
Вето на продовження мораторію на землю не відмінить сам мораторій. Про це заявив виконавчий директор Центру економічної стратегії Дмитро...
26 січня 2019
Мораторій на землю погіршує інвестиційний клімат в Україні, – експерт
Мораторій на продаж землі сільгосппризначення негативно впливає на інвестиційний клімат в Україні. Про це заявила політолог, член правління...
25 січня 2019
Мінагрополітики, Мінфін, Мін’юст і Держгеокадастр готують висновки щодо ветування закону про мораторій, – експерт
Окрім Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), висновки і пропозиції щодо ветування закону про мораторій на землю готуються також іншими...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...