Українським аграріям не бачити дотацій на один гектар, – Максим Мартинюк
Максим Мартинюк

Україні не варто використовувати досвід європейських країн в частині надання держпітримки для аграріїв. Про це розповів т.в.о. міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк під час Х Міжнародної конференції «Ведення агробізнесу в Україні», яка пройшла 12 грудня поточного року в Києві.

Нагадаємо, аграрії не можуть отримати дотації за придбану сільгосптехніку. Мінагрополітики показало розподіл 5,9 млрд грн держпідтримки для АПК.  AgroPolit.com продовжує флешмоб #GoЗаАгроДотаціями і закликає всіх аграріїв підтримати його.

Читайте до теми: Розподіл видатків Державного бюджету у 2018 та 2019 роках (оновлено)

За словами Мартинюка, європейські програми підтримки містять чимало інструментів, зокрема пряме дотування на 1 га землі. Наприклад, у Франції де переважною формою господарювання на селі є дрібне фермерство, вони підтримують фермерство більше як спосіб життя, який дозволяє отримати різноманіття різної продукції, ніж як бізнес.

Моя світоглядна позиція полягає в тому, що український АПК досяг такого рівня, який дозволяє не калькувати європейську систему дотацій (тим більше, що ставлення до неї неоднозначне навіть усередині ЄС). У нас немає мети, та й немає ресурсу, якщо чесно, щоб роздавати гроші на гектар. Такий підхід нічого не стимулює. Тому в наступному році ми зосередимося на точковій підтримці галузей, які найбільше цього потребують, насамперед у тваринництві. Галузь все ще ностальгує за спецрежимом ПДВ, тому нас критикують за ці профільні програми. Але, попри критику, ми хотіли б, щоб вони продовжували діяти, оскільки лише за 3+ років стане очевидна їхня ефективність», – заявив Мартинюк.

Очільник міністерства аграрної політики наголосив, що тваринництво та садівництво – це ті програми, які мають великий потенціал у виробництві продукції з високою доданою вартістю.

Читайте до теми: Рік боролися з рейдерством — покарали (не)винних…

Також т.в.о міністра зачепив у своїй розповіді земельне питання.

Ринок землі – це спільний біль. Я послідовний прихильник земельної реформи, але є очевидним, що політичної волі для голосування за законопроект про вільний обіг с/г земель зараз немає. Тому ми наразі займаємося тим, що один за одним нівелюємо міфи, які супроводжують це питання», – заявив Мартинюк.

Очільник Мінагро впевнений, що інвесторів, особливо міжнародних, важко чимось здивувати – вони звикли працювати в будь-яких системах координат. Для них принципово важливо, щоб ці координати не змінювалися або змінювались прогнозовано. Уряд чудово це розуміє, тому реалізує реформи не лідерського типу – імені самого себе, а в фундаментальному, системному, закріпленому нормативними документами форматі, який забезпечить спадковість та дасть можливість формувати інвестиційний план хоча б у масштабах однієї, окремо взятої галузі (не лише аграрної) на роки вперед.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 лютого 2019
Уряд звільнив з посади в.о. міністра аграрної політики Максима Мартинюка та призначив Ольгу Трофімцеву
Сьогодні Кабінет Міністрів України ухвалив заяву про відставку в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка та...
8 січня 2019
У 2018 році державною підтримкою скористалися понад 6 тисяч аграрних підприємств, — уряд
Урядовими програмами підтримки селян скористалися торік понад шість тисяч сільгосппідприємств та близько 104 тисяч домогосподарств. Про це повідомив...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...