Через дії Росії на Азовському морі судновласники втрачають до $50 тис. за день
Через дії Росії на Азовському морі судновласники втрачають до $50 тис. за день

Дії Росії в Азовському морі щодо затримки суден із портів Бердянська й Маріуполя завдали Україні збитків на більш ніж мільярд гривень. Про це заявив міністр інфраструктури України Володимир Омелян, передає Радіо Свобода.

Нагадаємо, Росія блокує азовські порти, а українські держслужбовці тайкома домовляються з представниками агресора про вилов риби.

«Фактично, це ми вже можемо рахувати збитків понад мільярд гривень, прямих. Ми бачимо, що вантажопотік у двох морських портах – Маріуполя та Бердянська – скоротився за час російських військових дій на сході України майже вдвічі. Маріупольський порт був змушений перейти на чотириденний робочий тиждень», – зазначив міністр.

Крім того, він наголосив, що «ми бачимо постійні зупинки українських, іноземних кораблів в Азовському морі, Керченській протоці, призводять до того, що судновласники зазнають збитків: простій таких кораблів – це близько 15-50 тисяч доларів на добу».

Також Омелян додав, що середній час затримки кораблів досягає понад 30 годин, і «на жаль, це втрати не тільки України, а й зокрема європейських платників податків, оскільки продукція з цих двох портів йшла на і ринки Європи».

І я вдячний США та Євросоюзу, що вони відреагували на цю ситуацію. Ми бачимо жорсткі заяви як Держдепу, так і інших офіційних джерел Вашингтона. Ми бачимо, що це питання зараз розглядається в Європарламенті, є предметом серйозної стурбованості Європейського комісара з питань зовнішньої політики", – нагадав міністр. 

Водночас, Омелян визнав, що «Україна розраховує на більш жорсткі дії партнерів, зокрема й санкційних щодо чорноморських портів Російської Федерації, до чого ми вже закликаємо світову спільноту протягом певного часу».

Він також зауважив, що перша хвиля ускладнень почалася після того, як стартувало будівництво Керченського моста, яке відбувалося з порушенням всіх і двосторонніх, і міжнародних домовленостей.

Тоді був істотно обмежений розмір суден, які можуть проходити Керченською протокою. Безумовно, це вплинуло і на економічну обґрунтованість перевезень. Друга хвиля – це безпосередньо самі затримки суден. Це ще один прояв гібридної війни, яку веде Росія, щодо дестабілізації Азовського регіону", – резюмував Омелян.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...