Росія блокує азовські порти, а українські держслужбовці тайкома домовляються з представниками агресора про вилов риби
Росія блокує азовські порти, а українські держслужбовці тайкома домовляються з представниками агресора про вилов риби

Поки Росія блокує порти в Азовському морі й намагається максимально нашкодити українському експорту, у Києві з 23 жовтня поточного року представники Держрибагентства України та інших поважних державних інституцій, зокрема МЗС та Мін’юсту зібралися спільно з делегацією держави-агресора ділити квоти на вилов риби в Азовському морі. В РФ це зветься дуже красномовно: 30-я сессия РУК (РУК – российско-украинская комиссия по вопросам рыболовства в Азовском море).

Як повідомляє Моніторингова група "Майдану закордонних справ", "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень" та BlackSeaNews:

«Майже вся делегація РФ складається із представників Федерального агентства РФ з риболовлі (Росрыболовство) та галузевого інституту – "Азовского научно-исследовательского института рыбного хозяйства" (АзНИИРХ). Увага! Це відомство і цей інститут є грабіжниками, що після окупації Криму «володіють, користуються та керують» захопленим як військовий трофей державним українським профільним НДІ – керченським «ЮгНИРО», який навіть зараз називають «Керченским филиалом («ЮгНИРО») ФГБНУ «АзНИИРХ». Того ж самого, який використовувався Україною в рамках цієї угоди.

За словами головного редактора BlackSeaNews Андрія Клименка, головою української делегації є Литвиненко Вадим Олександрович. Його тесть – Воропаєв Сергій Вікторович, який, у свою чергу, є власником компанії ТОВ «Південна морська кампанія», котра працює в окупованому Криму. Але згідно з оголошеннями у російському сегменті інтернету, займається вона не стільки будівництвом суден, скільки торгівлею рибою. Відповідно до інформації з відкритих джерел, Сергій Вікторович Воропаєв був співробітником КДБ, має ресторани в Росії, а його донька (та дружина Литвиненка –  голови Комісії) займається співочою кар'єрою в Росії.

Перше засідання цієї комісії (23 жовтня) було достроково припинене, після того як на нього несподівано для делегатів прийшов народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«Я не встигаю відзвітувати письмово про деталі 30-ї сесії українсько-російської комісії з питань риболовства в Азовському морі, яка сьогодні розпочала свою роботу у Києві, але знаю одне: не можно сідати за стіл переговорів з громадянами Росії, які відвідують, порушуючи чинне законодавство, тимчасово окупований Крим, які розпоряджаються злочинно захопленим майном українських риболовних господарств, які діяли у Криму до російської окупації, сором'язливо уникати у своїх виступах назви Криму, прилюдно звертатися до членів російської делегації не менш як "дорогие друзья".

Тим більш не можно домовлятися з росіянами про якісь умови спільного використання рибних запасів Азовського моря в умовах тотального силового нахабства та агресії, які щоденно демонструються російськими військовими кораблями на Азовському та Чорному морях», – написав Чубаров на своїй сторінці у ФБ.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...