Білоруський стартап запустив інтерактивну карту сільгоспугідь: Україна на другому місці
Білоруський стартап запустив інтерактивну карту сільгоспугідь: Україна на другому місці

Білоруський стартап OneSoil запустив інтерактивну карту сільськогосподарських полів, до якої включено 42 європейські країни та США. Про це пише ain.ua.

Нагадаємо, за останні 20 років з карти України зникли близько 500 сіл.

OneSoil використовує алгоритм з використанням штучного інтелекту для аналізу супутникових знімків, щоб детально визначити стан полів, тип вирощуваних культур, а також етапи їхнього визрівання.

У OneSoil Map Україна посідає друге місце за площею угідь після США: 35,9 млн гектарів за 2 млн ділянок.

На третьому місці розташувалася Франція – в країні 25,7 млн ​​га, поділених на 7 млн ​​ділянок.

В Україні, за даними компанії, найбільш активно площі засівають кукурудзою (14,8 млн га), пшеницею (5,4 млн га) і травою (4 млн га).

За сукупною площею полів лідирує Одеська область (2,4 млн га). Середня площа ділянки – 17,9 га, тоді як найбільше поле сягає 2 тис га.

Також OneSoil Map дозволяє подивитися, як змінювалися поля за останні три роки: з 2016 по 2018 рік. Творці використовували дані Європейського космічного агентства, а також інструментарій від Mapbox, картографічної платформи з відкритим вихідним кодом.

На збір інформації пішло понад три роки, а на візуалізацію - близько шести місяців. Наразі в базу занесені понад 60 млн угідь, система вміє розпізнавати близько 20 видів сільськогосподарських культур.

За словами співзасновника OneSoil Олександра Яковлєва, їх розробка допоможе відстежити глобальні та локальні сільськогосподарські тренди, а також правильно спланувати фермерське господарство.

До 2019 року на карту планують додати дані з Південної Америки та Австралії. До 2020 року в планах OneSoil – охопити весь світ.

Наразі у стартапа понад 20 тисяч клієнтів, з них 1,3 тисячі – на американському ринку, куди компанія вийшла всього місяць тому.

Крім аналітики, OneSoil також продає обладнання для установки на полях (погодні датчики, модеми) і розвиває цифрову платформу для моніторингу та управління фермерськими угіддями.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 серпня 2021
На конкурсі Sikorsky Challenge визначено кращі аграрні стартапи 
Щорічно на конкурс Sikorsky Challenge надходить близько 200 інноваційних стартап-проектів. В цьому році ювілейний фестиваль відзначився рекордною...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...