З 2019 року всі кандидати у реєстратори складатимуть професійний іспит
З 2019 року всі кандидати у реєстратори складатимуть професійний іспит

З 1 січня 2019 року всі кандидати на посаду реєстраторів будуть складати професійний іспит на знання українського законодавства. Відповідну постанову під час вчорашнього засідання прийняв Кабінет міністрів України. Про це повідомила перший заступник міністра юстиції Олена Сукманова у своєму відеоблозі.

Нагадаємо, Міністерство юстиції на технічному рівні запровадило механізм, який не дозволяє реєстратору вчинювати реєстраційні дії за межами своєї області і таким чином порушувати закон.

«Для того, щоб підвищити професійний рівень реєстраторів та забезпечити якість їхньої роботи, вчора на засіданні Кабміну була прийнята постанова про реалізацію експериментального проекту у сфері державної реєстрації речових прав. З 1 січня 2019 року всі кандидати, які хочуть обіймати посади реєстраторів, будуть складати іспит на знання українського законодавства», – сказала Олена Сукманова.

За її словами, іспит складатимуть кандидати на посаду реєстраторів, а також ті реєстратори, які з тих чи інших причин були відключені від доступу до реєстрів. «Тобто для того, щоб продовжити роботу реєстратором після відключення, потрібно буде скласти іспит», – наголосила перший заступник міністра юстиції.

Вона повідомила, що іспит буде проводитися максимально прозоро й комп’ютеризовано для того, щоб виключити людський фактор. «Він буде в окремому приміщенні. Там буде той, хто складає іспит, і комп’ютер. Буде також обов’язковий відеозапис і вільний доступ ЗМІ», – зазначила Олена Сукманова. Вона додала, що іспит міститиме запитання щодо державної реєстрації речових прав, юридичних осіб, корпоративних прав, а також антикорупційного законодавства. «Для того, щоб скласти іспит, потрібно дати правильну відповідь на 75 відсотків запитань», – сказала перший заступник міністра.

Олена Сукманова наголосила, що лише після складання іспиту та отримання відповідного сертифікату державний реєстратор зможе отримати ключі та розпочати роботу. «Якщо комусь не вдалося скласти іспит з першого разу, його можна перескласти будь-коли, не потрібно чекати місяць, два чи три, щоб спробувати це зробити знову. Будь ласка, вивчіть законодавство і приходьте ще раз», – сказала вона.

Я абсолютно впевнена, що підвищення кваліфікації реєстраторів та якості послуг, які вони будуть надавати громадянам і які стосуються долі їхнього майна, корпоративних прав чи бізнесу, є обов’язковою умовою ефективної роботи сфери державної реєстрації», – зазначила Олена Сукманова. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 березня 2019
В агросекторі – гостра нестача кваліфікованих фахівців, — експерт
Через невисокий інтерес молоді до аграрних вакансіях, більшість роботодавців стикаються з труднощами при підборі персоналу. Про це заявила директор...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...