66% територіальних громад залишаються необ’єднаними
66% територіальних громад залишаються необ’єднаними

Через недосконалість законодавства 66% територіальних громад залишаються необ’єднаними. Про це повідомили під час засідання круглого столу, який відбувся під головуванням президента НААН Ярослава Гадзала, йдеться в еклюзивному матеріалі AgroPolit.com.

Нагадаємо, одна з найголовніших проблем полягає в тому, що Конституція України досі не відображає реального стану речей унаслідок об’єднання громад, змін адміністративно-територіального устрою, розподілу повноважень між органами місцевого самоврядування та державними адміністраціями. Таким чином без зміни законів реформа децентралізації може провалитися.

Станом на 10 серпня 3 702 територіальні громади об’єдналися у 803 об’єднані територіальні громади, серед них 98 очікують рішення ЦВК про призначення перших виборів. В ОТГ наразі проживають 6,8 млн осіб, або 19,4% від загальної кількості населення України (без урахування тимчасово окупованої території).

Водночас 7 250 (66,2% територіальних громад) залишаються необ’єднаними. Наразі 128 районів мають покриття території ОТГ на рівні 50-99%, а 116 районів узагалі не утворили жодної об’єднаної територіальної громади.

Найвищі показники в Житомирській, Хмельницькій, Чернігівській областях, найгірші — у Вінницькій, Закарпатській і Київській.

Моніторинг ситуації засвідчує, що місцевим лідерам у багатьох районах не вдалося впоратися зі страхами, розвінчати міфи, здолати скептицизм мешканців і схилити противників реформ на бік змін. Процес приєднання громад до вже об’єднаних є швидшим, ніж первинне об’єднання. У результаті ані приєднання, ані об’єднання на одній четвертій території країни не проводиться», — наголосив Ярослав Гадзало.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...