Без зміни законів реформа децентралізації провалиться, — експерти
Без зміни законів реформа децентралізації провалиться, — експерти

Опиратися на проектну документацію, яку розробили та затвердили раніше для сільських та селищних рад, щоб працювати та розпоряджатися землями об'єднаних громад (ОТГ), сьогодні не можна. Про це йдеться у еклюзивному матеріалі AgroPolit.com.

Нагадаємо, уряд затвердив новий проект реформування адміністративно-територіальних одиниць у країні. Це останній з 17 законопроектів блоку законів про децентралізацію, що формують «маршрут децентралізації» країни. 

До об’єднаних громад увійшли сільські та селищні ради з різних районів, а часом і областей. Відповідно, бюджети, з яких фінансувалися сільради та які тепер зібрані в одній ОТГ, різні. Карти районів з областями, та місця, де нині на умовах домовленостей розташовані громади – це дві різні реальності.

«За чотири роки у земельному кадастрі нуль інформації про землекористування об’єднаними територіальними громадами. То є громади, чи нема, скажіть мені, будь ласка?! – їх нема!.. Є тільки голови ОТГ, але немає території. У Конституції України ОТГ не є одиницею адміністративного рівня», – сказав під час зустрічі на круглому столі в Національній академії  аграрних наук (НААН) академік, радник президії НААН Леонід Новаковський.

Створювалися ОТГ – чи було закладено якість та принципи в основу? Тепер маємо, що одна ОТГ містить 36 населених пунктів, а друга – 4 населені пункти. Є ще так, що в одній ОТГ – 15, а поруч із нею – ОТГ, де лише один населений пункт. І ніхто не знає, чи то угіддя там, чи промислове підприємство. І які критерії чи умови, щоб могла розвиватися та ОТГ, або щоб прийшов інвестор і вклав туди гроші», – продовжує  описувати  колізії,  які виникають на практиці  з  існуванням ОТГ, професор, декан землевпорядного факультету Львівського національного аграрного університету Михайло Ступень.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 грудня 2018
В Україні майже в 5 разів скоротять кількість районів – Гройсман
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман у рамках реформи децентралізації анонсував скорочення районів з 490 до 100. Про це він заявив на ІІІ...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...