Основні перепони розвитку агрологістики
Основні перепони розвитку агрологістики

Логістика сьогодні потрібна практично у кожній галузі в розвинених країнах світу. Зарубіжний досвід, інноваційні технології використання логістики вже давно довели її ефективність, особливо в аграрному секторі.

Попри те, що аграрний бізнес стає з кожним роком все більш інвестиційно привабливим і експорт продукції зростає (за даними Держслужби статистики України, за 8 місяців на зернові та олійні культури прийшлося 17,5% національного експорту, причому обсяг поставок зріс більш ніж на 18% порівняно з аналогічним періодом минулого року), сільському господарству, яке розвивається, необхідний оновлений парк техніки, щоб забезпечити це зростання.

На динаміку продажів сільгосптехніки має вплив комплекс чинників:

  • політична ситуація;
  • неврегульоване законодавство;
  • військові дії;
  • девальвація гривні;
  • нестабільність курсу валюти;
  • введення мит на імпорт с/г обладнання;
  • ціни на аграрну продукцію.

Водночас світові виробники сільгосптехніки вважають український ринок одним із найперспективніших у Європі.

За даними Мінагропроду, минулого року на сезонні польові роботи виходило більше 240 тис. одиниць посівних і ґрунтообробних машин і менше 200 тис. тракторів. Ще у 2013 році українські аграрії придбали майже 15 тис. одиниць різної сільськогосподарської техніки на більш ніж 6 млрд грн, причому ці витрати дуже малі, з урахуванням високого ступеня зносу парку, в якому велику частину складають або машини радянської епохи, або старе імпортне обладнання, яке вимагає постійних витрат на закупівлю запасних частин і ремонт. Більше 80% техніки не відповідає сучасним вимогам. Обсяг українського ринку сільгосптехніки, за умови її своєчасного та якісного оновлення, може сягати понад $3 млрд на рік.

Статистика імпорту сільгосптехніки за останні роки виглядає невтішно. Вже з кінця 2014 року намітилася тенденція скорочення продажів імпортної агротехніки. За даними Державної фіскальної служби України, 2014 року імпортовано сільгосптехніки на суму близько $667 млн., а у 2015-му її імпорт склав всього $177 млн. Висока вартість імпортної техніки дозволила вітчизняним компаніям-виробникам сільськогосподарських машин наростити обсяги виробництва й стати більш конкурентоспроможними. В умовах зростання конкуренції, виробники готові також іти на спеціальні фінансові рішення: окрім традиційної розстрочки, продавці часто надають можливість сезонного погашення.

Але не меншою проблемою, яка сьогодні гальмує зростання ринку сільгосптехніки, є  девальвація української валюти. До сих пір не вирішено питання зі своєчасною компенсацією ПДВ експортерам, що «вимиває» гроші у аграріїв і відсутність, точніше, надмірно висока вартість фінансових коштів в Україні.

Банківські фінанси за ставок НБУ від 25 до 19% не пропонують імпортерам техніки користуватися інструментами коротко- та довгострокових позик, овердрафтів. Складнощі з валютним регулюванням (обов’язковий продаж валюти, можливість придбання валюти в позначених НБУ лімітах, обмежують можливості як імпортерів, так і їхніх клієнтів у придбанні нової техніки. Хочеться вірити, що започаткована з травня поточного року валютна лібералізація та невелике зростання ринку продовжиться й допоможе вирішити, хоча б частково, поточні завдання й питання аграріїв і їхніх партнерів. Ефект відкладеного попиту з техніки, помножений на зростаючий ринок і посилений наявним доступом до більш доступного фінансування, відразу ж покаже зростання імпорту сільгосптехніки.

Важливим фактором справної роботи техніки у сезон є своєчасна діагностика та ремонт. Коли комбайн працює у полі, то в разі його поломки необхідна швидка поставка запасних частин. Таке важливе завдання готовий забезпечити логістичний партнер, беручи на себе відповідальність за транспортну і митну процедуру.

Одним із успішних прикладів розробки логістичного рішення є проект оптимізації логістичного ланцюжка поставок запчастин одного з найбільших імпортерів сільгосптехніки в Україні.

Команда логістичних фахівців і інженерів GEFCO Україна розробила та впровадила проект поставки запчастин з Європи для українських дилерів, які перебувають у різних регіонах України. Було прораховано різні схеми поставок, використання консолідаційних складів у Європі, й у підсумку обрано найоптимальнішу схему за транзитним часом і витратами. Щотижня у певні дні та години відправляються зі складу в Німеччині машини, навантажені запчастинами для конкретних дилерів, і прямують в Україну. Диспетчери відстежують машини та їхній транзитний час на кожній дільниці пересування. Така схема дозволила оптимізувати витрати на логістику, отримати додаткові знижки на продукцію й суттєво зменшити транзитний час на поставку.

Сучасні логістичні компанії відповідально ставляться як до свого бізнесу, так і до бізнесу партнерів. Актуальна вимога часу – оснащення автомобілів, які виробляють доставку вантажів, сигналізаціями та GPS-моніторингом. Високий ліміт відповідальності за страхування вантажів дає додаткові гарантії щодо постачання дорогої продукції (обладнання для будівництва зернових комплексів і терміналів, елітного насіння, с/г техніки та ін.)

Розвиток агрологістики в Україні пербуває на початковому етапі. Вже є хороші прогнози, що слід чекати високої ефективності розвитку цієї галузі в нашій країні за умови подолання основних перешкод під час становлення та поліпшення системи агрологістики на підприємствах агробізнесу в Україні.

Людмила Мухіна, комерційний директор компанії GEFCO Україна

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

22 квітня 2016
Логістика та інфраструктура — гострі питання українського АПК — Рутицька
Заступник глави Мінагрополітики Владислава Рутицька взяла участь в Українському інфраструктурному форумі. Під час виступу мова йшла про державну...
19 квітня 2016
Логістика як конкурентна перевага у розвитку агробізнесу в Україні
Україна має всі необхідні складові для подальшого нарощування і використання потенціалу зростання агробізнесу. Йдеться, перш за все, не тільки про...
11 лютого 2016
Відкрились міжнародні виставки «Зернові технології», «Agro Animal Show» та «Фрукти. Овочі. Логістика» — Рутицька
Український аграрний сектор має стати сучасним та високотехнологічним напрямком. Про це повідомила заступник міністра з питань євроінтеграції...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...