Мінекономіки заважає виробникам органічної продукції отримати держпідтримку
Олена Корогод президента ГС «Органічна Україна»

2 грудня 2020 року Президент України Володимир Зеленський підписав закон про держпідтримку АПК 985-IX (№ 3295), де вказана можливість державного фінансування органічного сектору в Україні.

Зокрема, у статті 17.9 закону 985-IX вказано:

Державна підтримка виробників органічної сільськогосподарської продукції здійснюється шляхом:

  • виділення бюджетних субсидій з розрахунку на одиницю оброблюваних угідь
  • виділення бюджетних субсидій з розрахунку на одну голову великої рогатої худоби;
  • відшкодування до 30 % вартості витрат на проведення сертифікації органічного виробництва;
  • відшкодування до 30 % вартості витрат на придбання дозволених для використання засобів захисту рослин та добрив,
  • відшкодування до 30 % вартості витрат на придбання дозволених для використання насіння, садивного матеріалу
  • відшкодування до 30 % вартості витрат на придбання дозволених для використання кормів.

Держпідтримка органічної продукції у 2021 році

У бюджеті 2021 року заклали 50 млн грн дотацій для програми фінансової підтримки виробників органічної сільськогосподарської продукції.

Проте сьогодні відсутній «Порядок розподілу та використання коштів по напрямку органічного виробництва». Відповідно, не встановлені терміни використання коштів. Тож на регіональному рівні не створені комісії для формування отримувачів держпідтримки і багато областей просто не впроваджує у себе Регіональні програми пітримки, очікуючи рішення Міністерства економіки.

Кошти з державного бюджету на 2021 рік передбачалися на три напрямки:

1. Компенсацію 30% вартості сертифікації органічного виробництва;

25000 грн на 1 га органічних земель з обмеженням 100 000 грн на одне господарство, тобто на 20 га;

35000 грн на одну голову органічної ВРХ.

Читати до теми: Закон 1649-IX про органічну продукцію: міжнародне маркування, держпідтримка виробників органічної продукції та перевірки псевдорганіки

Окрім того, що все ж виробники, особливо малі, що тільки почали займатися органічним виробництвом, чекають державну підтримку, декларативні заяви уряду посилюють недовіру та абсолютно не сприяють сталому політичному діалогу між органами державної влади та бізнесом.

Проте, в графіку державної підтримки  сільськогосподарських виробників Міністерства аграрної політики навпроти органічного виробництва стоїть прочерк,  таких собі хрестик, з поміткою – функція Мінекономіки. Мінекономіки, відповідно, вже третій місяць «просить почекати» держпідтримку виробників органічної продукції. Закон України 1649-IX, який дає змогу отримати державну підтримку органічним виробникам вже цього року, підписаний Президентом 14 липня 2021 року.    

Сказати, що органічні виробники сільськогосподарської продукції стурбовані – це знецінити весь органічний ринок в Україні. Ми просто негодуємо! Відповідні зміни до Закони прийняті 3 місяці тому,  розроблені вони більше 6-ти місяців тому, в Мінекономіки існує цілий відділ органічного виробництва, і за цей час абсолютно нічого не зроблено і не надано жодних пояснень – чому так відбувається. 

В проекті бюджету на 2022 Кабмін взагалі не вніс органічне виробництво навіть на розгляд, тобто в уряді просто відсутні зацікавлені у розвитку органічного виробництва.

Ми провели внутрішнє опитування серед органічного бізнесу і висновок однозначний – органічним виробництвом має опікуватися Мінагрополітики. Причин багато,  ГС «Органічна Україна» готова детально пояснювати, але основну треба розуміти однозначно:  ціль органічного виробництва – здоровий грунт та свідоме, стале сільське господарство, здоров'я самої ферми та господаря, аграрія, який працює на землі. А потім вже розвиток підприємництва, здоровий споживач, експорт і все інше. Прикро, що уряд цього стратегічно не розуміє.  Органічне виробництво внесено практично у всі стратегії розвитку України, разом із командою першої леді ми шукаємо місце для органічних продуктів в системі шкільного харчування, і при цьому держпідприма просто ігнорується Міністерством економіки – цікаво знати, тут є якийсь секретний план чи просто декларувати стратегії та пріоритети набагато легше, ніж системно їх реалізовувати?

Читати до теми: Закон про національні органічні стандарти і органіку №2496-VIII: як зміняться правила роботи для виробників та ринку

Бюджет-2022 рік: пропозиції виробників органічної продукції

Повернуся до бюджету 2022. Важливим є підтримка органічного виробництва в аграрному комітеті парламенту, тому ми сподіваємося на внесення органічного виробництва до бюджету 2022 саме від профільного комітету.  На початку 2021 року «Органічна Україна» подавали Мінекономіки пропозиції цілісного багаторівневого підходу до державної підтримки, можливі субсидіі та дотацій операторам органічного виробництва та загальнодержавні заходи підтримки органічного ринку України, спираючись на досвід українського органічного бізнесу, міжнародні практики та сформоване підґрунтя в Україні.  (с Лист № 07-12-2020 від 7 грудня 2020 р). Ми готові співпрацювати і ділитися баченням органічного бізнесу щодо  методології розрахунків дотацій та суми державної підтримки за напрямками на основі діяльності операторів органічного виробництва в Україні та міжнародного досвіду підтримки органічних агровиробників.

Читати до теми: Аграрії отримали з бюджету 1,5 млрд грн дотацій за 2021 рік

Доцільно закласти в бюджет на 2022 рік зградацію відшкодуванню на 1 га для перехідного та вже органічного статусу, диференціювати орні, багаторічні, пасовища тут може бут вд 5 до 50 000 грн на 1 га і це абсолютно доцільно і справедливо.

Пропонуємо застосовувати також коефіцієнти:

  • відповідно до площ, які обробляє господарство, (чим менше господарство, тим більша сума відшкодування на 1 га),
  • коефіцієнт, прив’язаний до стану земель – якщо вхід через перелоги, або додавання перелогів у вже існуюче органік господарство, то відшкодування більше

Пропозиція – компенсацію сертифікації покласти на регіональні програми і закласти там 100 % відшкодування, і не дублювати підтримку. Області не можуть додати компенсацію сертифікації, бо є вже в держбюджету, і це протирічить законам. Компенсація сертифікації вже є зрозумілою процедурою, області можуть легко це підхопити. Важливо зосередитися на грунтах, а сертифікацію і (важливо) вартість біопрепаратів (акцент на регіональне виробництво) покласти на регіональні програми.

Потреби на розвиток органічного виробництва у бюджеті на 2022 рік:

  • мінімальний обсяг держпідтримки – 162 млн грн;
  • максимальний обсяг держпідтримки – 2,8 млрд грн.

У 2022 році виробники органічної продукції очікують такі програми:

Органічні землі

Мінімальний обсяг держпідтримки –  92,5 млн грн:

  • 30 млн на орні землі
  • 10 млн на пасовища
  •  2,5 млн на теплиці
  • 40 млн на багаторічні насадження
  • 10 млн на овочі відкритий грунт

Максиний обсяг держпідтримки – 2,7 млрд грн:

  • 2,5 млрд на орні землі
  • 10 млн на пасовища
  • 2,5 млн на теплиці
  •  40 млн на багаторічні насадження
  • 10 млн на овочі відкритий грунт

 Органічне тваринництво

Загальна сума держпідтримки – 70 млн грн (із них 50 млн грн на ВРХ і 20 млн грн на органічне птахівництво).

Вирощування овочів відкритий грунт

Загальна сума держпідтримки –  10 млн грн. Їх слід  розподілити так – 10 000 грн на 1 га з огляду на 1000  га органічних земель під овочівництвом в Україні в 2022.

Багаторічні насадження

Загальна сума держпідтримки – 40 млн грн. Їх слід розподілити так – 20 000 грн на 1 га з огляду на 2000 га земель під органічними садами та ягідниками.

Органічні теплиці.


Загальна сума держпідтримки –  2,5 млн грн (50 000 грн на 1 га з огляду на 50 га органічних теплиць в Україні).

 Пасовища органічні

Загальна сума держпідтримки –  10 млн грн. Їх слід розподілити так – 5000 грн на 1 га з огляду на 2000 га пасовищ  в 2022 році (поголів’я органічних корів в 2022 планується збільшити до 10 000 голів,  відповідно до стандарту на 1 га органічного пасовища мають вигул 5 корів).

Орні землі сільськогосподарського призначення.

Загальна сума держпідтримки:

мінімум – 30 млн грн: 5000 грн на 1 га з огляду на обмеження 20 га (100 тис. грн на одне господарство як у 2021 році) на 300 операторів органічного виробництва 30 млн гр

максимум2,5 млрд грн (5000 грн на 1 га з огляду на  500 000 га органічних земель).

Органічне тваринництво.

Загальна сума держпідтримки – 70 млн грн:

5000 грн на 1 голову ВРХ з огляду на 10 000 голів в 202250 млн грн

2000 грн на 1 органічну курицю з огляду 10 000 курей в 202220 млн грн

Однозначно, органічне виробництво є частиною аграрної політики України, яка на коротко- та довгострокову перспективу повинна бути спрямована на підтримку сталих практик ведення сільського господарства, на підтримку тих аграріїв, які вже  сьогодні будуть всій агарний бізнес з розумінням здоров’я грунту, клімату та нас з вами. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

16 вересня 2021
Українським аграріям пропонують впроваджувати органічне вуглецеве землеробство
Народний депутат Вадим Івченко запропонував українському АПК почати впровадження агробізнесової моделі США, яка дозволить зменшити викиди вуглецю і...
24 серпня 2021
Названо головні ринки збуту української органічної продукції
За підсумками минулого року Україна експортувала органічних товарів (всього 80 найменувань) на суму $204 млн, що на 8% більше, ніж у 2019 р. Поки що...
17 липня 2019
ТОП-10 країн, куди експортується українська органічна продукція
Нідерланди й Німеччина формують 40% експортної виручки українських виробників органіки. Про це пише UkraineFood.org. Нагадаємо, Україна...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...