Вільний ринок землі: як захистити право власності аграрію та основні схеми аграрного рейдерства
Ольга Матвіїва директор ГО «Бізнес-Варта»

В умовах ринку землі учасники будуть потребувати повноцінного масштабного захисту власності. Я пропоную всім переходити до терміну «захист власності» і менше вживати термін «антирейдерство». Чому? Тому що більшість людей асоціювали рейдерство лише з неправомірною реєстрацією прав власності. Скажу вам, що це хибна думка – вважати захистом власності лише контроль державних реєстраторів. Все значно складніше та глибше.

Отже, давайте входити у ринок землі із розумінням такого: Антирейдерство = Захист власності = Ефективна робота різних державних інституцій.

Чию власність та правові інтереси в умовах ринку землі має захищати держава?

Виділяємо 4-х основних учасників ринкових відносин в умовах зняття мораторію на продаж земель.

  • територіальні громади,
  • громадяни України і юридичні особи, зареєстровані в Україні,
  • нерезиденти,
  • кредитори, які будуть інвестувати в ринок землі під заставу земель.

Що повинна для цих учасників ринку землі першочергово зробити держава?

По-перше, забезпечити правомірну зміну землевласників і землекористувачів. Дати ефективні та дієві інструменти для відновлення неправомірно порушеного права власності.

По-друге, надати рівні фінансові умови для учасників ринку землі (як дрібним аграріям, так і агрохолдингам та нерезидентам). 

По-третє, гарантувати територіальну цілісність та безпеку територій в умовах інвестування у ринок землі.

Бізнесу та Президенту Володимиру Зеленському говорять, що «епоху рейдерства подолано». Чи можемо вважати, що власність аграріїв сьогодні захищена і ми спокійно, вільно входимо в обіг земель сільськогосподарського призначення? Ні!

Я розчарую вас і засмучу, навівши певні дані, в т. ч. повернувшись до історії.

  • Україну «колихало» хвилями рейдерства найбільш активно з 2016-2017 років. З часу, коли попередній міністр юстиції Павло Петренко запровадив так звану реформу реєстрації і на ринок послуг вивів реєстраторів, які були працівниками КП та філій КП. Тоді ми почали активно вживати термін «чорний реєстратор», маючи на це підстави.
  • У 2019 році акредитацію комунальних підприємств на додачу з їх філіями та працівниками-реєстраторами нова команда Міністерства юстиції вольовим рішенням скасувала.

Здавалося б, ми позбулися чорних реєстраторів і «рейдерство» мало бути зупинене. Тим більше, у Міністерстві юстиції говорили про те, що «95% неправомірних реєстраційних дій припадало саме на філії комунальних підприємств і на самі комунальні підприємства».  

Але є статистика, яку нам надають відкриті джерела, і вона стосується зареєстрованих кримінальних проваджень, які пов’язують з рейдерством. А саме за ст. 205-1 ККУ «Підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб-підприємців», ст. 206 ККУ «Протидія законній господарській діяльності» та ст. 206-2 «Протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації».

І що нам показує статистика? Після 2019 року, коли з ринку були виведені так звані чорні реєстратори, захоплення бізнесу в 2020 році все одно зростає!

Наведу вам ще одну статистику за 2020 рік: за статтею 206-2 (протиправне заволодіння майном підприємства) взагалі жодного впровадження за 2020 рік не доведено до суду.

Наведені вище дані ще раз підтверджують мої доводи, що ми заходимо в ринок землі та запрошуємо інвесторів в агросферу та інші напрями економіки, не гарантуючи їм захисту та оперативного й ефективного відновлення порушених прав! Ми залишаємо суттєві прогалини в законодавстві. Буває, що законодавець ініціює, здавалося б, правильні ідеї, але упускає деталі, які стають коренем зла.

Наприклад, у Верховній Раді сьогодні є Проект Закону № 3774 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству». Він уже готується до другого читання. В цьому ПЗ пропонуються хороші норми, які ми підтримуємо, але є кілька важливих позицій, котрі насторожують. Одна з них про те, що державному реєстратору дається можливість при реєстрації права власності не зберігати паперовий варіант реєстраційної справи. Ми йдемо в діджиталізацію, «державу у смартфоні» – це все прекрасно і чудово, але не точно. Є сумний практичний бік відсутності паперової версії реєстраційної справи. З цим часто стикаються адвокати, слідство, суди тоді, коли йде процес відновлення порушених прав власності.

Отже, коли йде відновлення порушених прав власності, в більшості випадків необхідно мати документ, на підставі якого здійснено неправомірну реєстраційну дію. Це може бути потрібно, наприклад, для проведення експертиз, тощо. А чи захочуть особи, які підробили документ, підписи на ньому, вкравши власність, надати з доброї волі і безперешкодно такі документи в необхідні інстанції? Ні! Єдина можливість взяти оригінал документу – дістати його в архіві реєстратора. 

Ухваливши таку норму – законодавець зв’язує руки слідству. А потім ми, цього не пам’ятаючи, будемо нарікати на правоохоронні органи і вважати їх неефективними.

Для аналізу та роздумів у ГО «Бізнес-Варта» виділили 20 можливих схем заволодіння власністю в умовах ринку землі та додаткових ризиків для ведення господарської діяльності, що можуть призвести до втрати власності.

 

Необхідно невідкладно:

  1. Розробити та реалізувати повноцінну Програму із захисту власності. Ми спостерігаємо сьогодні точкові зміни в законодавство, реєстраційну діяльність, але я не бачу цілого комплексного бачення держави, яким чином це все має бути пов’язано, в тому числі при взаємодії з правоохоронними органами.
  2. Впровадити державну програму просвітницької діяльності
  3. Захистити територію та кордони України.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

7 квітня 2021
Названо основні новації законопроєкту щодо удосконалення механізму протидії рейдерству
Минулого тижня Комітет Верховної Ради з питань правової політики підтримав рішення про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення...
6 січня 2021
Однією із головних проблем боротьби з рейдерством є катастрофічно низький рівень притягнення до відповідальності замовників
Однією із головних проблем боротьби з рейдерством є катастрофічно низький рівень притягнення до відповідальності замовників. Так для AgroPolit.com...
31 грудня 2020
Технічне переоснащення Державного реєстру речових прав скоротить вдвічі рейдерство у 2021 році
У 2021 році очікується зменшення вдвічі заявок про рейдерство до Офісу протидії рейдерству завдяки технічим змінам, внесеним до Державного реєстру...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...