Технічне переоснащення Державного реєстру речових прав скоротить вдвічі рейдерство у 2021 році
Технічне переоснащення Державного реєстру речових прав скоротить вдвічі рейдерство у 2021 році

У 2021 році очікується зменшення вдвічі заявок про рейдерство до Офісу протидії рейдерству завдяки технічим змінам, внесеним до Державного реєстру речових прав. Про це розповів в матеріалі AgroPolit.com заступник міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов, коментуючи план земельної реформи на 2021 рік та дорожню карту запуску ринку землі.

Він пояснив основні досягнення в цьому напрямку за 2020 рік.

Зокрема, за його словами, одним з ключових заходів минулого року, який був пройдений, було ухвалення закону 340-IX про протидію рейдерству.

«Згідно з цим законом, зокрема, було ухвалено відображення у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відомостей про ціну та вартість нерухомого майна і речових прав на нього, а також розмір плати за користування нерухомим майном за відповідними правочинами. Це в першу чергу необхідно для створення прозорої системи земельного моніторингу, і наразі ми вже запровадили обмін цими даними з ДЗК для консолідації відображення цього в єдиній системі земельного моніторингу», – пояснює Сергій Орлов. 

Також було врегульоване питання поновлення договору оренди, договору про встановлення земельного сервітуту, договорів про надання в користування земельної ділянки для сільгосппотреб або для забудови, пояснює заступник міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

А також було запроваджено припинення і продовження держреєстрації інших речових прав на нерухоме майно програмними засобами. І це також було імплементовано на рівні реєстру вже у другій половині 20 року. І наразі існує система автопролонгації цього речового права на рівні реєстру», – наголошує Сергій Орлов.

Крім того, заступник міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації розповів і осучаснення у 202 році  сервісу самого Держреєстру речових прав:

У Держреєстрі речових прав були створені нові поля, які наразі є обов’язковими для заповнення під час реєстрації. Це дата укладання договору або дата держреєстрації у випадку дореєстрації до 13 року, також окреме поле строку, кількості років, місяців або днів дії договору, і також є окрема дата закінчення дії договору і опція вибору автоматичного продовження дії договору для тих договорів, де така дія передбачена.

Наразі всі ці заходи вже реалізовані на рівні реєстру, і вони є основою, яка в майбутньому дозволить автоматизувати і перевести частину реєстраційних дій онлайн».

Є і ряд заходів для запобігання рейдерству.

Для боротьби з рейдерством було запроваджено третій фактор ідентифікації при проведенні реєстраційної дії – це одноразовий пароль. Тобто наразі для реєстратора, щоб провести реєстраційну дію в реєстрі речових прав, потрібно ввести три фактори автентифікації: це пароль і логін, це дані ключа і це також одноразовий пароль, який він отримує на свій смартфон. Це значно зменшило прояви рейдерства, і наразі якщо ми подивимося на звіти офісу протидії рейдерству, то меншість з них вже стосуються реєстру речових прав», – пояснив заступник міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов.

За його прогнозами, завдяки  запровадженню третього фактору ідентифікації вдасться досягнути значного зниження рейдерства:

Вже наступного року ми зможемо вдвічі зменшити потік заяв до офісу протидії рейдерству… Окремо треба сказати, що Мін'юст дивиться в бік подальшої автоматизації послуг з реєстрації. І ми плануємо переходити вже до часткової автоматизації і онлайн реєстрації вже в 2021 році».

Нагадаємо, що понад 70% аграріїв відчувають ризики рейдерського захоплення.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 червня 2021
У Мін'юсті озвучили два ключові питання захисту прав агробізнесу від рейдерів
Протягом останніх 20 місяців представники Міністерства юстиції спробували наблизити реєстраційні послуги і до міжнародних...
31 травня 2021
Вільний ринок землі: як захистити право власності аграрію та основні схеми аграрного рейдерства
В умовах ринку землі учасники будуть потребувати повноцінного масштабного захисту власності. Я пропоную всім переходити до терміну «захист...
18 лютого 2021
Спадщина за кордоном – ризики для аграрного та іншого бізнесу
 Директор ГО «Бізнес-Варта» Ольга Матвіїва розповідає про проблему спадкування закордоном аграрного та інших видів бізнесу у...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...