Управління земельним банком ОТГ – реальна можливість поліпшити фінансовий стан громади
Андрій Дем’янович засновник та керівник онлайн-сервісу Feodal.online, інструктор «Земельних Котиків»

Важливим досягненням реформи децентралізації є створення об'єднаних територіальних громад (ОТГ). Відтепер у багатьох колишніх сільських рад з'явилась можливість наповнювати бюджет громади за рахунок успішного управління і правильного підходу.

Якщо говорити про неперспективні сільські ради, які практично не мають надходжень, а тільки територію, для них об’єднання до ОТГ змінить критичну ситуацію на краще. Вони отримають можливість управляти ресурсом та вибудувати систему менеджменту, а це, як наслідок, дозволить розвивати громаду та втілювати важливі для життя сільських мешканців реформи. Добробут людей – це добробут держави, адже держава – це ми з вами. Відтак, нам варто спільно подбати про ОТГ та допомогти громадам вийти зі складних обставин.

Варто передовсім звернути увагу на земельний банк, який має ОТГ. Слід виконати низку завдань, які стосуються земельної реформи та вирішити чимало проблем в управлінні землею громади. Земельний банк ОТГ можна назвати одним із великих об’єктів, яким вона розпоряджається. У жовтні президент України Володимир Зеленський продемонстрував політичну волю та доручив уряду, передати право розпорядження землями державної власності ОТГ. Таким чином, наділив громади повноваженнями розпоряджатися землею. Висвітлюється те, що вдалося зібрати – лише 2 млн га земель сільськогосподарського призначення за межами населенних пунктів, але і ці землі державної власності є цінними для громад. Цими землями громадам доведеться управляти, як і ділянками, які були в розпорядженні до цього. Облік землі, яка перебуває у межах ОТГ, забезпечить надходження важливих для бюджетів коштів.

Читати до теми: 5 кроків для голови новоствореної ОТГ у земельних відносинах

Перші кроки розпорядження землею в ОТГ

На початку відділи землевпорядкування у громадах мають зібрати інформацію про всі ділянки земель с/г призначення, які є на території ОТГ. Наступний крок – керівництву громади слід поспілкуватися з суб’єктами землекористування про виведення землі з тіньогово обробітку. 

Онлайн-карти та облік за допомогою засобів автоматизації дозволить створити громаді масив даних для обліку земельного податку та його сплати користувачами та власниками земель. Автоматизований облік також дасть можливість забюджетувати та проконтролювати обсяги та збір єдиного податку, плату за оренду земельних ділянок та сплату земельного податку які надійдуть до бюджету громади. Ми всі розуміємо, що йдеться про величезний об’єм інформації, з яким не впоратися землевпорядному відділу ОТГ без залучення електронного функціоналу.

Слід з’ясувати, що нині не час, щоб розмальовувати карти 15-ти сільрад фломастером. Вільні години, які за вас відпрацюють електронні пристрої, ви зможете використати, щоб ефективно керувати земельним ресурсом.

Читати до теми: Передача земель органам місцевого самоврядування стане тренуванням для фермерів із запуску відкритого ринку с/г земель

Практична допомога в управлінні земельним банком ОТГ від  Feodal

FEODAL.online врахував проблеми, які доведеться вирішувати громадам, скористався власним досвідом у проведенні аудиту земельного банку аграрних підприємств, та створив подібний функціонал для управління земельним банком ОТГ.

Як виглядає такий функціонал, які засоби містить та яку користь може принести керівникам громад? Передовсім, він дозволить провести аудит земельного банку ОТГ. Ваш землевпорядний відділ отримає доступ до інформації, яка зміксована з відомостей від кількох реєстрів. Це дані з реєстру Держгеокадастру, реєстру речових прав на нерухоме майно. У цих двох реєстрах міститься найбільше найважливіших даних, аби ви змогли почати працювати з земельним банком свого ОТГ. Таким чином, ви – голова громади, та ваш землевпорядний відділ зможете побачити відомості про користувачів у межах ваших старостинських округів. Відповідно, ви будете знати про всіх користувачів земельних ділянок у межах вашого ОТГ.

Я жодних сумнівів не маю, що ви, як голови ОТГ, спілкувалися під час передвиборчої компанії з людьми на території старостинських округів. Ви вже розумієте, хто є користувачами земель у межах ОТГ, також про фермерів, великі холдинги, невеликі підприємства. Але ви ніколи не будете знати, спілкуючись із ними, про їхню реальну ситуацію у користуванні та власності земельними ділянками. Вони самі вам не розкажуть всю правду, чи землі зареєстровані, чи, часом, не обробляють земель державної власності (а це дуже поширено), чи не розорюють межі своїх оброблюваних масивів.

Тому вам, як голові ОТГ, варто поставити питання перед депутатами: «Ми, в ОТГ провели аудит, що існує розорюваність навколо полів, обробіток комунальних земель, незареєстроване право оренди тощо. Тому, панове, в першу чергу пропоную інвентаризувати земельні ділянки навколо полів, присвоїти їм кадастрові номери, виставимо на аукціон, передамо в оренду, та будемо отримувати кошти в бюджет. Адже нам, скажімо, «потрібно встановити нове освітлення у місті чи селі». Я переконаний, що більшість депутатів, якщо вони не фермери, звичайно, скажуть: «Так, інвентаризуємо, передаємо на аукціон, та продаємо право оренди на аукціоні». А якщо право не вийде продати – тоді слід проводити інспекцію, та залучити за її результатами гроші до бюджету ОТГ. Якщо враховувати, що штраф буде вимірюватися у цифрах до $100/га, доведеться визначатися, що вигідніше – сплата оренди чи штрафу.

Важливо створити можливість для своїх працівників отримувати доступ до інформації. І функціонал FEODAL ОТГ допоможе це зробити завтоматизовано та зручно. Ви будете мати доступ до візуалізованих відомостей про земельні ділянки та зможете у будь-який час отримати актуальну інформацію по них. Коли громада отримає землі с/г призначення за межами населених пунктів – вона зможе застосувати функціонал подібним чином. FEODAL ОТГ – це можливість проводити збір та облік відомостей про земельні ділянки у межах вашої ОТГ. Він дозволить вашим працівникам ефективно управляти величезним ресурсом – земельним банком ОТГ.

Підсумуємо – для чого нам це все?

Розглянемо на прикладі: аудит земельного банку показав вам, що фермерське господарство «Пролісок» має на території вашої ОТГ зареєстровані 400 га землі с/г призначення на праві оренди з фізичними особами. Але ви бачите, що в масивах, де працює «Пролісок», є безліч «білих» земельних ділянок, без зареєстрованого права користування та наявний необґрунтований обробіток земель за межами масивів. За супутниковим зображенням ви бачите, що цей користувач обробляє скажімо, 810га., однак тільки частина права оренди на земельні ділянки зареєстрована та з них сплачується єдиний податок. Такі відомості про реєстрацію права оренди на частину земельних ділянок ви отримуєте від землевпорядника, а про сплату податку лише – від бухгалтера. Тобто, на решту 400 га земельних ділянок, які він обробляє, немає оформленого договору оренди, і, відповідно, сплати єдиного податку 4-ї групи. Додатково ще 10 га обробляється за межами масивів без правоустановлюючих документів на це. Щоб вирішити проблему, ви, як голова ОТГ, розмовляєте з головою фермерського господарства, скажімо, «Пролісок», яким керує умовний Андрій Петрович.

Кажете йому: «Ось є така ситуація, ми провели аудит, бачимо, що Ви молодці, але Ви дурите державу та нас, тому нам треба про це поговорити». Тоді ви говорите: «Дивись, Андрій Петрович, будь ласка, карта, твої земельні ділянки, а це земельні ділянки за межами масиву, які розорюються вами,». 

Тому питаєте, а що це за землі інших громадян, на яких він працює. Він може сказати: «Це незареєстровані договори оренди, які я маю укладеними». У відповідь пропонуєте зареєструвати. Далі він покаже на мапі: «А це земельні паї людей, які померли – а що я зроблю з мертвими?». У такій ситуації ви, як голова ОТГ, пропонуєте Андрію Петровичу зробити кроки назустріч: «Перший крок – Ви пропонуєте оперативно реєструвати договори оренди у державного реєстратора нашої ОТГ. Другий крок – ми йдемо Вам назустріч, пропонуємо депутатам винести на розгляд сесії можливість передачі вам земельної ділянки померлих громадян під управління спадщиною, тоді ви будете законно обробляти ці земельні ділянки та сплачувати плату в бюджет».

Що у подібній ситуації отримає ОТГ? Перше – надходження адміністративного збору за реєстрацію речового права. Якщо реєстрація тільки речового права – це 110 грн за одну реєстраційну дію. Маєте 100 ділянок – це 11 тис. грн. Це гроші, яких не було до того. Друге – Ви отримуєте надходження від єдиного податку 4-ї групи. Тому що підприємець змушений буде включити ці земельні ділянки до своєї декларації. Третє –Ви передали до управління спадщиною майно, яке зависло у повітрі – це земельні ділянки померлих громадян. Їх би і так обробляли, якщо б люди не переоформлювали спадщину. Але без зустрічі з представником аграрного бізнесу ви б нічого з цього не мали, але тепер маєте орендну плату. Та в перспективі проінвентаризуєте землі комунальної власності за межами оброблюваних масивів та продасте право оренди на аукціоні.

Таким чином, працюючи з кожним підприємцем у межах всієї ОТГ, якщо не виникатимуть протистояння, а просто відбудеться реєстрація права користування земельних ділянок у межах своїх масивів, ви, як керівник громади, отримаєте стабільну ситуацію в екосистемі користувачів земельних ділянок. Як наслідок, не буде пайхантерів у межах ОТГ, не буде відбуватися процесу «розкачки» людей, рейдерських захоплень. Ви однією такою розмовою з одним користувачем земельних ділянок, фермером, принесете кошти до ОТГ, забезпечите роботою державного реєстратора, бухгалтера, тощо. Ви наведете порядок з речовими правами. І цей весь процес – це просто результат аудиту та результат того, як ви чи ваші працівники поглянете на карту, та зрозумієте суть проблеми, маючи простий доступ до інформації.  Це тільки один кейс, який можна зробити відразу, побачивши карту та розпочавши діалог з користувачами земельних ділянок.

Більше інформації можете отримати на сайті Feodal

Ми будемо раді надати вам безкоштовну консультацію стосовно аудиту земель у вашій ОТГ, за консультацією звертайтесь за тел +380 98 614 89 54

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 листопада 2020
Голови ОТГ повинні визначиити цифрові межі громади, – експерт
Одним із перших завдань, які має зробити голова громади на своїй посаді у земельному питанні у першу чергу, це – визначиити цифрові межі...
17 жовтня 2020
Підписаний президентом указ про передачу держземель ОТГ не має строку його реалізації – аграрний юрист
Підписаний президентом Володимиром Зеленським  Указ № 449/2020 про передачу держземель ОТГ не має строку його реалізації. Про це розповів...
15 жовтня 2020
Володимир Зеленський: 26 жовтня 2020 року всі новостворені ОТГ отримають 2 млн га державних сільськогосподарських земель. 
26 жовтня 2020 року всі новостворені ОТГ отримають 2 млн га державних сільськогосподарських земель. Про це заявив сьогодні президент Володимир...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...