Коронавірус:  вплив пандемії на агросектор (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
Коронавірус: вплив пандемії на агросектор (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Як впливає на світову/українську економіку та агросеткор пандемія коронавірусу? AgroPolit.com розібрався в темі і подає у цій колонці найсвіжіший фактаж та думки-прогнози провідних експертів.

Нагадаємо, що 31 грудня 2019 року влада Китаю заявила про спалах невідомої пневмонії в місті Ухань. У січні стало відомо, що збудником захворювання став новий тип коронавірусу. 

В Україні, станом на 16 березня, за результатами дослідження вірусологічної референс-лабораторії отримано 5 позитивних результатів на COVID-19: Чернівецька (4) та Житомирська (1, летальний випадок) області.

З початку року Центром громадського здоров'я України отримано 94 підозри про нову коронавірусну інфекцію.

У світі на 16 березня зареєстровано 169 387 випадків захворювання COVID-19, з них  77 257 (45,6%) осіб одужали. За межами Китаю зафіксовано 89 367  випадків у 142 країнах/територіях/регіонах.

23 березня

Дрібні сільськогосподарські товаровиробники зіштовхнулися з проблемою реалізації власної продукції через коронавірусні карантинні заходи, введені урядом, вважає перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Іван Фурсенко.

За його словами, до 80% овочів та городини в Україні продається на сільськогосподарських ринках малими сільськими товаровиробниками, які не допущені до мереж продовольчих супермаркетів. Крім того, на ринках торгують сільські пенсіонери, для яких це надважливе додаткове джерело для існування.

«НІБУЛОН» запропонував технологію, яка за добу може робити 400 тестувань на коронавірус, повідомив   генеральний директор, власник компанії «НІБУЛОН» Олексій Вадатурський. 

«В нашій компанії є сучасні прилади, за допомогою яких ми визначаємо наявність генетично модифікованих організмів у сільськогосподарській продукції, харчових продуктах і та ін. Тож я підключив своїх інженерів-хіміків вивчити можливість визначати наявність коронавірусу в крові людини. І виявилося, що за допомогою одного з наших апаратів – ампліфікатора CFX96 TouchReal-Time PCR DetectionSystem, 2017 року виробництва (США) – можна виявляти коронавірус методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Метод ПЛР є найточнішим для виявлення геномної РНК вірусів, що зараз існують у світі, оскільки аналізує саме специфічний геном SARS-CoV-2, з великою точністю виявлення від 5 цільових послідовностей. Для цього нам потрібно закупити всього лише реагенти для екстракції RNA/DNAVirus і набори для прямого якісного виявлення нової РНК коронавірусу. Що ми негайно і зробили, замовивши їх у кількості 200 проб у Німеччині. Замовив таку кількість , бо не знаю реальну потребу, а фахівці не проявили ентузіазму».

Уряд розробляє перелік видів діяльності, заборонених під час карантину, тоді як раніше планувалося затвердити список об'єктів критичної інфраструктури, яким дозволено працювати в умовах карантину, заявила заступник міністра економіки Світлана Панаіотіді.

За її словами, ініціатива списку компаній, яким дозволено працювати, викликала паніку і від неї міністерство відмовилося.

Спеціалісти продовольчої сільськогосподарської організації ООН (FAO UN) розробили принципи біозахисту підприємств та господарств в умовах жорсткого карантину, повідомляє Держпродспоживслужба.

Зазначається, що дані принципи включають основні заходи запобігання розповсюдження COVID-19, а також інформацію про те, що потрібно знати та розуміти для того щоб уберегти себе та своїх рідних від можливого захворювання.

Мінекономрозвитку формує перелік критично важливих підприємств, які працюватимуть за будь-яких умов.

Зазначається, що список готується не за назвами підприємств, а за галузями, які відповідають за життєзабезпечення населення та базуватиметься на досвіді Італії та Америки.

«По суті, не працюватиме лише сфера послуг (за винятком продуктових магазинів, аптек, лікарень і ветаптек та ветлікарень) і громадський транспорт. Міністерство прагне максимально зберегти робочі місця, але із дотриманням усіх необхідних карантинних норм», — йдеться у повідомленні.

Кабінет Міністрів України розробляє план підтримки економіки,  тому що «уряд не може не думати про економічні наслідки», заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у своєму відеозверненні.

«Обставини, в яких опинилась Україна та й увесь світ, змінюють наше життя. Ми маємо адаптуватись до нових реалій, жертвувати звичками на якийсь час, пристосовуватись до нових правил поведінки. За таких умов уряд розуміє, що не може не думати про економічні наслідки. Ми ведемо перемовини з країнами та міжнародними фінансовими організаціями щодо отримання допомоги. Ми створюємо Стабілізаційний фонд. Ми зібрали найкращих експертів, науковців, бізнесменів й розробляємо план підтримки економіки», – заявив Шмигаль.

22 березня

На час карантину в Україні не запроваджуватимуться обмеження на експорт найбільш важливих статей для українського агроекспорту – зернових, соняшникової олії мяса птаці тощо, повідомив торговельний представник України Тарас Качка. 

«Щодо м'яса птиці, зерна, олії та інших товарів, в яких Україна є лідером експорту у світі, така заборона вводитися не буде за жодних обставин», — заявив Качка.

У зв’язку з карантинними заходами щодо запобігання поширенню коронавірусу, в Україні закрито більшість контрольно-пропускних пунктів. Через це експортерам, продукція яких потребує ветеринарного контролю, радять уникати завантажених місць і обирати альтернативні шляхи, повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби. 

Зазначається, що на прикордонному пункті Ягодин-Дорогуськ утворились величезні автомобільні черги. Міністерство фінансів Республіки Польща просить вибирати альтернативні маршрути до пунктів пропуску Рава-Руська-Гребенне та Краковець-Корчова для вантажів, які підлягають ветеринарному огляду.

 

 

21 березня

За останню добу на 30% подорожчали лимони, часник та імбир, заявила експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.

«Імбир продають у середньому по 145 гривень за кілограм. Лимони коштують 62 гривні, а часник – 95 гривень за кілограм. Попит на ці продукти різко зріс. Люди купують їх, щоб рятуватися від респіраторних захворювань», – розповіла вона.

Аграрна продукція, яку Україна експортує, знизилась у ціна лише на 5-10%. Соя – на 5%, кукурудза – на 10%, а пшениця коштує більше, ніж до початку кризи, повідомив екс-радник Кабміну з економічних питань Олексій Мушак. 

«Нафта, яку ми імпортуємо, впала в два рази. рахуймо, що руда зараз на комфортному для нас рівні $90 за тонну. А тепла зима дозволила не тратитися на газ. Сумарно економія на енергоносіях по оцінці НБУ може скласти $5-6 млрд. Іншими словами є всі шанси, що торгівельний баланс буде позитивним або експорт більше за імпорт. Це добре для економіки», – зазначив екс-нардеп.

В Україні з’явився довідник «Лікування та профілактика COVID-19: практичний досвід лікарів з Китаю», переведений з китайської мови на російську. Документ складається із 69 сторінок і містить практичні поради як лікарям, так і всьому населенню.

Україна, у порівнянні з 2008, 2014 і 1998 роками, більш підготовлена до можливої кризи через пандемію коронавірусу, а наслідки цієї кризи можуть надати позитивний ефект на деякі показники. У цих умовах попит на українську агропродукцію буде збережено, заявив заступник глави НБУ Дмитро Сологуб.

За його словами, наша країна має достатні резерви, банківська система не має колишніх дисбалансів, держборг останніми роками значно знизився, платіжний баланс практично бездефіцитний, а показник інфляції низький.

20 березня

19 березня представники Черкаської ОДА та агрохолдингу МХП розробили оперативний план дій для протидії поширенню коронавірусу. Створена комісія, в найближчі дні буде створений штаб.

Найбільш пріоритетним завданням на сьогодні є закупка першочергового обладнання для лікарень та засобів індивідуального захисту. МХП виділяє на це близько 14 млн грн.

Обмеження експорту агропродукції призведе до зростання безробіття в Україні, розповів економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак. 

«Обмеження експорту – це популізм і дурість. Україна є нетто-експортером. У нас надлишок майже всіх продуктів. Якщо обмежити експорт, вони нікому не потрібні будуть у таких кількостях їх банально не зможу спожити навіть безкоштовно. Відповідно, просто викинуть на смітник і перестануть виробляти. І тоді виникне проблема дефіциту, вже на наступний рік. При цьому безліч людей втратить роботу», – говорить експерт.

«Укрспирт» призупив відвантаження спирту на експорт. 

«Через пандемію коронавірусу ми спостерігаємо підвищений попит на медичний спирт не лише всередині країни, а й ззовні. Тому ми вирішили призупинити експорт спирту.  Спочатку потрібно повністю забезпечити ринок України. Неприпустимою вважаємо ситуацію, коли б до нас звернулися медичні заклади з проханням продати спирт, а в нас його не було», — повідомив в.о. директора «Укрспирту» Сергій Блескун.

З метою запобігання занесення короновірусної інфекції COVID-2019, в усіх морських портах України, державним підприємством «Адміністрація морських портів України» з перших повідомлень про випадки захворювання у Китаї, заздалегідь введено протиепідемічний режим. 

Зокрема, це налагоджено систему моніторингу і визначено відповідальних осіб у філіях АМПУ, впроваджено оперативні плани оповіщення при виявленні хворих.

Прийнятий Верховною Радою України закон про ослаблення податкового законодавства в зв'язку з корона вірусом, передбачає звільнення від сплати податків на землю, завдяки чому агровиробники зможуть заощадити майже 500 мільйонів гривень, повідомив  заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тарас Висоцький. 

«Держава звільнило агровиробників від податку на землю і від орендної плати за землі с / г призначення державної власності на два місяці через коронавируса. Економія коштів для сільгосптоваровиробників складе 486 мільйонів гривень», – написав він.

Дунайська Комісія обмежила судноплавство на Дунаї через заходи спрямовані на боротьбу із поширенням коронавірусу COVID-19, повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури України.

«Міністерство інфраструктури України отримало лист Дунайської Комісії через Посольство України в Угорщині щодо обмежень судноплавства на Дунаї, пов’язаних із заходами, спрямованими на боротьбу із розповсюдженням коронавірусу COVID-19», –  йдеться в повідомленні. 

Зупинка підприємств в Україні, перехід працівників на роботу онлайн, припинення залізничних пасажирських перевезення через поширення корона вірусу  можуть дуже боляче вдарити по українській економіці, вважає керівник групи компаній «Прометей»  Рафаель Гороян.

«Треба розуміти, що ми входимо у фінансову кризу, і він буде набагато страшніше за кризу 2008 року, тому що сьогодні, крім пандемії коронавірусу, є ще ряд «обтяжливих» факторів – це припинення виробництва в Китаї, зупинка ринків збуту, сировинної конфлікт Росії і Саудівської Аравії. Все це одночасно зробить економічну ситуацію в Україні дуже складною. Тому сьогодні не можна допустити зупинки стратегічно важливих об'єктів, які заводять валюту в країну, генерують ВВП України. Не можна зупиняти відразу всю потужну систему, яка рухає нашу економіку. Багаті держави можуть собі дозволити зупинитися на кілька місяців і залишити своїх людей вдома», – написав він.

19 березня

Держпродспоживслужба просить уряд вивести з-під дії закону про протидію поширення корона вірусу заклади ветеринарної медицини з надання послуг у сфері лікувальної допомоги тваринам, оптової, роздрібної торгівлі ветеринарними препаратами.  

«До служби почали надходити масові звернення громадян, громадських організацій, інших суб’єктів господарської діяльності з наріканнями, що під заборону, введену постановами Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на  території України коронавірусу  COVID-19» та від 16 березня 2020 р. № 215 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211» потрапили заклади ветеринарної медицини з надання послуг у сфері лікувальної допомоги тваринам, оптової, роздрібної торгівлі ветеринарними препаратами», – ідеться у повідомленні.

Обсяги імпорту через ситуацію з поширенням коронавірусу знизяться, проте приводу для паніки немає, повідомив голова Державної митної служби агентству Максим Нефьодов.

«Казати, що коронавірус не впливає на світову торгівлю, було б, м'яко кажучи, наївно і безвідповідально. Статистика по Китаю за лютий свідчить про суттєве падіння промвиробництва, вище очікуваного рівень безробіття, падіння товарообігу і тощо. Зупиняються фабрики – менше навантаження портів, поступово ламаються логістичні ланцюжки», – розповідає голова ДМС.

Держава звільнила агровиробників від податку на землю та від орендної плати земель с/г призначення державної власності на два місяці через коронавірус. Економія коштів для с/г товаровиробників складе 486 млн грн, заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький.

«У зв’язку із прийняттям Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)», відповідно до якого не сплачується плата за землю протягом 2 місяців, сільськогосподарські товаровиробники зможуть зекономити кошти в розмірі 486,1 млн грн за рахунок використання земель сільськогосподарського призначення державної власності без відповідної плати», – зазначив Висоцький.

Епідемія коронавірусу обвалила експортні ціни на українську пшеницю. Експортні ціни на українську борошномельну пшеницю на базисі FOB з кінця січня впали на $ 17 до 202-207 $/тонна.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доручив новопризначеному міністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігорю Петрашку розробити декілька сценаріїв економічних наслідків для України в умовах пандемії коронавірусу. Таке доручення він оголосив на засіданні уряду.

«Ми аналізуємо розвиток як української економіки, так і світової. Я вже давав розпорядження Мінекономіки розробити декілька сценаріїв економічних наслідків України в теперішніх умовах, аби ми могли оперативно реагувати. І зараз даю таке доручення новопризначеному міністру», — сказав Шмигаль.

ДП «Укрспирт» запустив у роботу ще 4 заводи через підвищений попит на медичний спирт у зв’язку з поширенням вірусу COVID-19 (коронавірусу). 

«Загалом у виробничому плані на березень було передбачено роботу 10 заводів. Сьогодні ми прийняли рішення запустити в роботу ще 4 заводи», – повідомив в.о. директора ДП «Укрспирт» Сергій Блескун.

Єврокомісія опублікувала пропозиції щодо майбутнього «Східного партнерства». Зокрема, в Брюсселі хочуть допомогти долати наслідки пандемії коронавірусу в країнах програми, до якої входить і Україна. 

У  команді Зеленського пояснили, які заходи передбачає Закон про податкові та адміністративні послаблення для бізнесу та громадян, ухвалений 17 березня. 

Зокрема, передбачено з 1 березня до 30 квітня ФОП звільнять від сплати ЄСВ, скасовано штрафи та пеню за несвоєчасну та неповну сплату ЄСВ та подання звітності з ЄСВ, скасовано податки на комерційну нерухомість і землю, громадяни звільнені від штрафів і пені через несвоєчасні виплати за споживчими кредитами.

18 березня

Перебоїв у постачанні продуктів на полицях супермаркетів в Україні не буде, повідомила Нова митниця. 

У відомстві пояснили, що зактиня кордонів, аби зупинити поширення коронавірусу, ніяк не вплинуло на постачання продуктів, адже фури з товарами курсують між країнами без перешкод.

Аграрії Польщі просять уряд посприяти українським працівникам з протермінованими документами залишитися на роботі в країні. Так, польський союз профспілок фермерів та сільськогосподарських організацій надіслав офіційного листа до прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького та голови правлячої партії «Закон і справедливість» Ярослава Качинського, у якому звернувся з проханням негайно вирішити загрозливу ситуацію, яка нависла над польськими аграріями.

Епідемія коронавірусу в Україні негативно вплине на зростання ВВП, але парламентарі ухвалили законопроекти, які матимуть позитивний ефект на кризові явища в економіці, заявив  заступник голови НБУ Олег Чурій.

«Влив на зростання ВВП і на нашу економіку буде більше негативний. Але в цьому позитивний ефект будуть мати ті законодавчі акти, які проголосувала сьогодні ВР щодо кризових явищ в економіці”, — наголосив Чурій.

18 березня уряд запропонував економічні кроки для подолання коронавірусу.

Основні кроки уряду стосуються податкових пільг та зовнішнє фінансування. 

«Сьогодні буде прийнято рішення про стабілізаційний фонд держави. Влада робить усе, щоб підтримати бізнес. Сьогодні дамо окремі протокольні доручення Міністерству економіки щодо оподаткування, будемо розробляти програми про якісь кредитні та податкові канікули. Основне завдання – подолати загрозу. Уряд не буде, і не має права зациклюватися лише на боротьбі з коронавірусом, є цілий ряд інших викликів. Наприклад, світова економічна криза та наслідки для України. Вчора ми спілкувалися з представниками МВФ, ведемо перемовини. Ми надіємося на позитивний результат у перемовинах з представниками місії», – сказав Шмигаль

18 березня Кабінет міністрів удосконалив механізм державної програми «Доступні кредити 5-7-9%», розширив її функціонал і коло підприємців, які зможуть нею скористатися, повідомляє  Міністерство фінансів України.

Зміни передбачають:

1) збільшення максимальної суми кредиту з 1,5 млн грн до 2 млн грн;

2) розширення інвестиційних цілей, на які можуть бути надані кредити. 

Міністр охорони здоров’я України Ілля Ємець звернувся до українського бізнесу із закликом у максимально стислі терміни надати посильну допомогу для протидії пандемії Covid-19. 

Лист про це 16 березня було направлено у Федерацію роботодавців України, Конфедерацію роботодавців України, Українську раду бізнесу, Торгово-промислову палату України, Український союз промисловців і підприємців, Спілку українських підприємців, Європейську бізнес-асоціацію та Американську торговельну палату в Україні,

Мінекономіки кожні 2 дні перевіряє торговельні мережі. Зокрема відстежуватиме ціни, навність продуктів та товарів першої необхідності,  заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький.

«За законом, який Верховна Рада ухвалила 17 березня, уряд у межах законодавства має контролювати ціни на лікарські засоби, товари медичного призначення та соціально значущі товари. Такі заходи ввели, щоб забезпечити комфортний карантин для українців та гарантувати продовольчу безпеку», – зазначив Висоцький.

Організація економічного співробітництва та розвитку знизила прогноз зростання світового ВВП у зв'язку з коронавірусом на 0,5% порівняно з 2019 роком до 2,4%. Порушення світових логістичних ланцюжків та більш потужні фінансові стреси через втрату довіри і впевненості є основними ризиками. Про це заявив екс-голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

«Аналіз динаміки світових цін на продовольчі товари показав, що протягом трьох періодів «складних часів в економіці» (бралося до уваги також падіння динаміки світового ВВП у 2001 році) темпи росту ВВП в середньому скоротилися на 2,4%. Як правило, найбільш виразно реагує на негативну економічну динаміку нафта. За три проаналізовані періоди ціни на неї знижувалися протягом кризового року в середньому на 27,4%. Що характерно: ціни на нафту також достатньо швидко відновлюються з відновленням темпів економічного зростання», – написав Лапа.

17 березня

У Верховній Раді ухвалили пакет із трьох законів про запобігання коронавірусу. Це №3225 «Закон про тимчасові заходи щодо подолання негативних економічних наслідків поширення коронавірусної інфекції COVID-19», його депутати розробляли спільно в колі фракцій, а також два допоміжні. 

У документах є необхідні для економічної стабільності аграріїв пункти, сказав голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, депутат фракції «Слуга народу» Данило Гетманцев. 

Ухвалений Верховною Радою України пакет законопроектів про запобігання коронавірусу звільнить бізнес від податкового навантаження, розповів голова Комітету ВР з питань економічного розвитку, член фракції «Слуга народу» Дмитро Наталуха. 

«На часі відстрочення виплати податків або їх радикальне скорочення, загальне скорочення ЄСВ, НДС, звільненння від ПДВ транспортних логістичних, кур'єрських компаній, які забезпечують громадян. Також необхідні податкові пільги і канікули для підприємств, що працюють у сферах, які зазнали найбільше збитків, відстрочення виплати кредитів для підприємств, та інше», – сказав Наталуха.

До новоствореної координаційної ради з протидії поширенню коронавірусу не взяли представників Держпродспоживслужби, повідомив у соцмережі кандидат на голову служби Геннадій Супіханов.

«У нас нарешті створено координаційну раду із протидії поширенню коронавірусу! Супер! Усе правильно! Але серед шановних членів координаційної ради чомусь не представлена Держпродспоживслужба! Чому? Нагадаю, СЕС у нас ліквідована, і сьогодні функції СЕС має виконувати саме Держпрод! Як можна не залучити одну з основних дієвих осіб?», – написав Супіханов.

17 березня вартість нафти марки Brent впала майже до 9%, в результаті чого вона опустилася нижче за позначку $31 за барель, що сталося вперше з 12 лютого 2016 року

Повідомляється, що нафтові трейдери побоюються, що прийняті по всьому світу заходи не зможуть запобігти рецесії світової економіки через коронавірус, що негативно позначиться на попиті на сировину/

МЕРТ не зупинятиме торгові розслідування у зв’язку з поширенням коронавірусу, повідомив торговий представник України Тарас Качка.

Качка зазначив, що станом на березень 2020 року Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України проводить низку торговельних розслідувань (антидемпінгових та спеціальних) відповідно до Законів України «Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту» та «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну».

Президент України Володимир Зеленський домовився із великим бізнесом про створення фонду для боротьби з коронавірусом. 

«Ми говорили про гроші, чесно вам скажу. Я сказав, що ця країна довго вас годувала, пора і вам допомогти країні. Ми домовилися створити окремий фонд, який зараз знадобиться на ліки, на різні лікарські засоби нам знадобиться зараз близько 12-13 млрд грн.», –  зазначив Володимир Зеленський.

Коронавірус сповільнить зростання ВВП України удвічі,  заявили експерти Віденського інституту міжнародних економічних досліджень.

У повідомленні ідеться, що до початку пандемії COVID-19 зростання ВВП України цього року очікувалося на рівні 3,6%. З урахуванням поширення коронавірусу Віденський інститут підготував три сценарії: оптимістичний, середній і песимістичний.

Кабінет міністрів України доручив профільному міністерству підготувати підготувати лист до Міжнародного валютного фонду (МВФ) щодо надання фінансової допомоги для боротьби із коронавірусом, повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

За його даними, також було доручено скласти перелік товарів, експорт яких варто обмежити. 

16 березня

Міністр інфраструктури України Владислав Криклій заявив, що міжнародні вантажні перевезення автомобільним, морським і авіаційним транспортом не припинено.  «Рух вантажного транспорту продовжується. Порти, вантажоперевезення авіаційним сполученням, морським, іноземні перевезення – вони працюють. Рух товару у нас триває», – наголосив Криклій. 

Державна митна служба підготувала інтерактивну карту, на якій відзначила усі пункти пропуску – закриті і відкриті, згідно із розпорядженням Кабміну щодо запобігання поширенню коронавіруса. «На карті мітками відзначені пункти, що закриті на території України, а також ті, що продовжують роботу. Окремий коментар містять ті, на яких призупинене пішохідне сполучення», – йдеться у повідомленні.

Росія припинила залізничне сполучення з Україною і закрила кордони з сусідніми країнами. 

Прем'єр-міністр РФ Михайло Мішустін заявив, що російський уряд вирішив спрацювати на випередження і не допустити поширення коронавирусу: «Ми послідовно, в залежності від розвитку пандемії, закриваємо свої кордони. В першу чергу ми це зробили з Китаєм та іншими країнами Азії, які першими зіткнулися з цією загрозою, обмежили авіасполучення з країнами Євросоюзу, коли вірус став поширюватися і там, призупинили в'їзд іноземців через кордон з Польщею, Норвегією, скасували залізничне сполучення з Латвією, Молдовою, Україною».

Уряд дозволив заступнику міністра охорони здоров’я — головному санлікарю Віктору Ляшко тимчасово  призначати державних санітарних лікарів в областях. Про це йдеться у постанові КМУ № 285-р від 14 березня. 

Ляшку доручено призначати уповноважених осіб на здійснення повноважень головних державних санітарних лікарів областей, а також водного, залізничного, повітряного транспорту.

У парламенті підготували бізнесу вісім поступок для подолання негативних наслідків спалаху коронавірусу.

Зокрема, у документі ідеться про звільнення від будь-якої відповідальності за порушення податкового законодавства протягом двох місяців (цей термін буде продовжений),
звільнення від сплати ЄСВ всіх самозайнятих осіб терміном на два місяці.

Зеленський закликав посилити карантинні заходи, серед них – обмеження експорту продуктів харчування.

До ради з протидії коронавірусу не взяли експертів Держпродспоживслужби — заява.

Один з кандидатів на голову Держпродспоживслужби Геннадій Супіханов заявив: 

У нас нарешті створена координаційна рада по протидії поширенню коронавірусу! Супер! Усе правильно! Але серед шановних членів координаційної ради чомусь не представлена Держпродспоживслужба! Чому? Нагадаю, СЕС у нас ліквідована, і сьогодні функції СЕС має виконувати саме Держпрод! Як можна не залучити одну з основних дієвих осіб?», – написав Супіханов.

13 березня

Експорт плодоовочевої продукції з України до Азії та країн Європи ускладнюється на тлі коронавірусу через проблеми з транспортуванням товарів, повідомляє Українська плодоовочева асоціація (УПОА).

«Оскільки Італія, Норвегія, Іспанія, Кувейт і ще кілька важливих для експорту яблук країн перестали приймати вантажі, частина яблук «зависла» у портах», — йдеться в повідомленні.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

16 березня 2020
Нардепи вимагатимуть прийняття законів для боротьби з коронавірусом
Сьогодні на Погоджувальній раді у голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова  депутатська група «За майбутнє» буде вимагати...
13 березня 2020
Експорт українських яблук до Азії та ЄС ускладнюється через коронавірус
Експорт плодоовочевої продукції з України до Азії та країн Європи ускладнюється на тлі коронавірусу через проблеми з транспортуванням...
11 березня 2020
Нацбанк оцінив вплив поширення коронавірусу на торгівлю в Україні
Поширення коронавірусу наразі має обмежений і нейтральний вплив на економіку України. Про це йдеться у коментарі НБУ щодо ситуації на валютному...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...