Безпечний ринок землі та безпека кордонів України
Володимир Коваленко, голова громадської організації «Прозора земля»

При відкритті ринку землі залишається гострим питання державної безпеки. Я постійно про це заявляю. Необхідно залишити «довічний» мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення вздовж всіх кордонів загальною смугою і 30 км завширшки.

Читайте до теми: Прихильники і противники зняття земельного мораторію та вільного ринку землі — 2019

Для власників паїв запропонувати наступну можливість: у державній власності перебуває 10,5 млн га сільгоспземель. За бажанням власника землі сільськогосподарського призначення (паїв) надати рівноцінний обмін його паю на землі сільськогосподарського призначення державної власності в тому ж або іншому регіоні України.

Відповідно люди, які зроблять обмін, зможуть вільно володіти, користуватися і розпоряджатися земельною ділянкою, що належить їм на підставі права власності.

Держава в свою чергу забезпечить національну безпеку. Розпоряджатиметься цими землями, передаючи їх в оренду на відкритих електронних торгах.

Читайте до теми: Запропонували нові обмеження для покупців землі на вільному ринку

Загальна протяжність сухопутного кордону вздовж Білорусі, Росії, Молдови, Румунії, Угорщини, Словаччини та Польщі становить 5637, 982 км.

Жахливий факт полягає в тому, що вздовж всіх кордонів сусідніх держав активно роздають громадянство.

Найактивніше видачу паспортів проводять уздовж російського кордону – Луганська і Донецька області; польського кордону – Волинська та Львівська області; угорського кордону – Закарпатська область; румунського кордону – Чернівецька та Одеська області і так далі.

Необхідно також врахувати досвід в цьому питанні інших країн. Багато країн обмежують право купівлі прикордонних земель.

Читайте до теми: Аграрії вимагають проведення референдуму про ринок землі

Наприклад, у Фінляндії іноземці не можуть купувати нерухомість на Аландських островах. Крім цього, парламент країни затвердив великий пакет законів, що набирає чинності 1 січня 2020 року, який дає державі можливість контролювати, обмежувати або забороняти володіння нерухомістю іноземцями – заради національної безпеки. Поправки до закону стосуються громадян «третіх країн», тобто країн, що не входять до Євросоюзу і Європейського економічного союзу.

Наприклад, у Греції особи, які не є громадянами Європейського Союзу (ЄС) і Європейського економічного простору (ЄЕП), не можуть купувати об'єкти поруч з військовими базами і поблизу національних кордонів, зокрема, на Північно-Східних Егейських островах, на архіпелазі Додеканес, в деяких регіонах Північної Греції, Криту й Родосу. Схожі заборони діють у Туреччині та Естонії.

Є також країни, у яких обмеження для зарубіжних інвесторів поширюються на цілі адміністративні райони. Наприклад, заборони діють майже на половині території Австрії – у Бургенланді, Відні, Верхній і Нижній Австрії, Зальцбурзі, Каринтії, Тіролі й Форарльбергу. У Швейцарії іноземці можуть купувати курортне житло тільки в деяких кантонах, наприклад, у Вале, Во, Граубюндені й Тічино.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...