Обіг с/г земель — досвід Латвії та п’ять паралелей для України
Іван Фурсенко перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад

Після проголошення незалежності Латвія одна із перших пострадянських країн, що запустила процес реституції земель сільськогосподарського призначення та до кінця 2008 року повернула право власності на них спадкоємцям тих родин, які господарювали на цій землі до 21 липня 1940 року.

Ціль реформи також полягала у забезпеченні селян можливістю купувати землю у приватну власність та змінювати її цільове призначення, а громадам надавала можливість планувати території у відповідності до потреб суспільства, охороні і раціональному використанню землі.

Читати до теми: ТОП-10 моделей земельного ринку: США, Польща, Румунія, Нідерланди, Німечиина, Швейцарія, Литва, Великобританія, Росія, Таджикистан 

З правом власності громадяни отримали повноцінні права на купівлю продаж земель сільськогосподарського призначення, в тому числі і лісових масивів. Вказаним правом скористалася і держава. З моменту вступу до ЄС ринок землі був відкритий без обмежень.

Відтак, станом на 2017 рік в окремих регіонах Латвії понад половину земель с/г призначення належали іноземним компаніям, здебільшого зі шведським, датським та норвезьким походженням капіталів.

Ситуація дійшла до того, що місцеві жителі почали орендувати землю, сусідню з їхніми домогосподарствами, у іноземних власників, які її не використовували як виробничу. Крім того, згідно офіційних даних Латвійського земельного фонду, з 2,3 млн га придатних до обробітку земель, використовується лише 1,56 млн га.

Читати до теми: Казіс Старкявічус: Після відкриття ринку земля коштуватиме €5-10 тис.

Враховуючи ситуацію що склалася та значну імміграцію жителів з сільських районів, починаючи з 2014 року Латвія почала впроваджувати обмежуючі фактори на купівлю сільгоспземель.

Так, у 2017 році Сейм прийняв зміни до закону «Про приватизацію землі в сільській місцевості», які передбачають уточнення порядку покупки сільськогосподарської землі, який передбачає спрощення умови придбання землі для місцевих селян, а також не дозволяє іноземцям купувати землю, якщо вони постійно не знаходяться в Латвії.

Якщо особа бажає купити землю в Латвії, вона повинна володіти латиською мовою. Також кандидати повинні на державній мові презентувати план подальшого використання землі в сільському господарстві і відповісти на всі запитання комісії відповідного органу самоврядування.

 Заборона на купівлю також торкнулася громадян країн-членів ЄС, які постійно не проживають у Латвії та не мають відповідної посвідки.

Читати до теми: Як ефективно розпорядитися державними землями: п'ять схем капіталізації с/г угідь

Щоб спростити купівлю землі для місцевих селян, змінено порядок права переважної покупки. Якщо власник забажає продати свою землю, право переважної покупки на неї буде в орендаря землі, місцевого самоврядування та Латвійського Земельного фонду.

Для того щоб не допустити концентрації кількох тисяч гектарів сільськогосподарських земель в руках однієї людини або тісно пов'язаних осіб, порядок придбання землі доповнено новим обмеженням — пов'язані особи в подальшому зможуть отримувати у власність до 4000 га с/г землі. Зараз одна фізична або юридична особа може набувати до 2000 га. Самоврядування відповідно до пріоритетів розвитку може встановлювати обмеження, які можуть бути меншими.

Також уточнено контроль дотримання умови покупки землі. Надалі самоврядування повинні будуть перевіряти письмові свідчення про виконання вимог використання землі в сільському господарстві.

Читати до теми: Рейтинг областей України за нормативно-грошовою оцінкою та орендною ставкою с/г земель

З цього можна вивести 5 паралелей-рекомендацій для України!

Перша — передача земель с/г призначення, лісового та водного фондів за межами населених пунктів в управління та власність органам місцевого самоврядування із розробленням механізму державного контролю.

Друга — проведення муніципалітетами інвентаризації і обов’язкового планування території та плану перспективного використання земель.

Третя — законодавчого врегулювання послідовності права купівлі сільськогосподарських земель: місцева рада — житель — підприємець.

Читати до теми: Земельна лавочка відкривається: якою буде ціни продажу й оренди 1 га с/г землі

Четверта — обмеження за площею у відсотковому співвідношенні консолідації в одних руках сільськогосподарських земель на рівні: громада 35 % — новий об’єднаний район 10% — область 3%.

П’ята — законодавче врегулювання у відповідності до правового досвіду країн «Старої Європи» економічних/фіскальних обмежуючих механізмів.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 червня 2018
Казіс Старкявічус: Після відкриття ринку земля коштуватиме €5-10 тисяч
Чи приживеться литовський досвід в Україні та які підводні камені потрібно врахувати сьогодні, пишучи чернетку земельної реформи? Про це...
3 травня 2017
Казіс Старкявічус: 30% від продажу землі продавець повинен віддати державі
Після вступу Литви до Євросоюзу 2004 року, влада зобов’язалася відкрити ринок землі для громадян Євросоюзу. Втім, через соціальне незадоволення...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...