3 вектори розвитку земельної реформи
Леонід Корейба, голова спілки Центр розвитку земельних правовідносин в Україні

У період великих змін у державі кожна реформа набуває нового змісту. Одним із ключовим викликів усіх років для нашої країни є земельна реформа. Де спостерігаються успіхи та над чим іще варто попрацювати, читайте далі.

Читати до теми: ТОП-3 земельних успіхів та провалів парламенту за 5 років

Передача земель

Торік стрімких обертів набула передача державних с/г земель у власність громадам. Земель передали вдвічі більше, ніж обіцяли – 1,5 млн. га, що ще раз доводить, що це було правильним рішенням. Адже як можна було помилитися в попередніх обрахунках вдвічі, коли ти ефективний розпорядник і належним чином обліковуєш державні землі?! Питання риторичне.

Читати до теми: Децентралізація на паузі: 7 викликів президентові Зеленському та його команді

Вже сьогодні  громади масово проводять аукціони, наповнюючи свої бюджети, надають землі учасникам АТО та іншим громадянам, мають додаткові інвестиційні можливості. Передача державних земель у комунальну власність – це правильне рішення.

Електронні аукціони

Ще один вдалий досвід, який критично потребує допомоги для подальшого розвитку. Хоча вже на початку 2019 року площа земель, право на оренду яких було продане, становила  42,5 тис. га, а середня ціна склала 18% від нормативної оцінки, досі є питання, чи це законно. Невідповідність Земельному кодексу, Постанова, яка передбачає проведення електронних аукціонів лише для державних земель (не зачіпаючи комунальні), все це потребує змін. Здорова конкуренція і ріст ставок зміцнюють віру в те, що аграрна сфера України розвивається, вона тепер ще популярніша та прибутковіша. Але найбільше тішить те, що молодь охоче займається аграрним бізнесом, вбачаючи тут великі перспективи.

Читати до теми: Земельні електронні аукціони СЕТАМ — державна земля у (не)безпеці?

Проте конкуренція має бути не лише між учасниками торгів, а й серед виконавців – вже зараз спостерігається монополізація даного напряму ДП «СЕТАМ», яке успішно співпрацює з Держгеокадастром. Чомусь ДП «ПроЗорро» обділене такою можливістю, хоча визнане у всьому світі як надійний електронний майданчик.

 Відкритий ринок землі

Тема, яка не сходить з вуст уже давно. Це й не дивно, адже питання дійсно залишається: відкривати чи не відкривати ринок землі? Особисто я виділив декілька пунктів, які можуть гарантувати безпечне відкриття ринку землі й лишити нашу землю дійсно українською.

Читати до теми: Земельна лавочка відкривається: якою буде ціни продажу й оренди 1 га с/г землі

Заможне українське село – заможне майбутнє України. На жаль, реалії стану українських сіл дуже засмучують: безробіття, низькі заробітні плати та мізерні пенсії не залишають нічого іншого, аніж продаж приватної землі за безцінь. Лише мораторій на продаж землі убереже від таких подій, але ж люди здають землі в оренду за безцінь, чи це краще?! А проблема у тому, що насправді люди не знають справжньої вартості своєї власності. Елементарна необізнаність і нестача коштів можуть призвести до непоправних наслідків. Що варто було б зробити:

Читати до теми: Fata Morgana — марево про землю. Результати «референдуму» серед громад про зняття мораторію

По-перше, треба розробити вигідні умови державного кредитування для українських аграріїв. Таким чином це зрівняє їхні шанси з іноземними інвесторами й допоможе працювати українській землі на благо українського бізнесу.

По-друге, потрібно забезпечити можливість придбання земель лише за «реальні/чисті» гроші. Всі ми обізнані щодо рівня корупції в державі, тож було б неприпустимо, щоб люди, які нас обкрадали всі ці роки, вкрали найцінніше – українську землю.

Читати до теми: Як вирахувати вартість 1 га землі за новою нормативною грошовою оцінкою?

По-третє, дійсно легітимний Закон «Про обіг земель» обговорено з усіма стейкхолдерами і він є результатом компромісів і фахових дискусій. Усі роки мораторію ми чубимося: знімати мораторій – не знімати. Сьогодні час перейти до фахової дискусії, як запускати ринок, на яких умовах тощо. Не варто рубати з плеча в даній ситуації, те, що всі втомилися від затяжного мораторію, не є приводом до спонтанних та емоційних рішень. Земля не любить поспіху.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 червня 2019
Рейтинг областей України за нормативно-грошовою оцінкою та орендною ставкою с/г земель
Як виглядає Україна в розрізі вартості 1 га землі по регіонах? Через відсутність вільного ринку показати реальні ціни в розбивці по областях наразі...
8 січня 2019
Леонід Корейба: Третина проінвентаризованих земельних ділянок відсутні в Держземкадастрі
Вільний ринок землі та вибори — чи буде контакт? Які вихідні дані для земельних відносин залишив 2018-й  та чого чекати у новому році?...
13 листопада 2018
Леонід Корейба: Україна технічно не готова до відкриття ринку землі
Питання зняття мораторію є актуальним, але не на часі. Адже є багато невирішених технічних питань. Про це під час дискусійного клубу,...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...