Проти кого «воюємо»? Як новий указ Президента про санкції вплине на бізнес
Проти кого «воюємо»? Як новий указ Президента про санкції вплине на бізнес

Президент України Петро Порошенко підписав указ про введення нових спеціальних економічних санкцій проти фізичних та юридичних осіб, які співпрацюють із країною-агресором. Ним вводиться у дію відповідне рішення Ради Національної безпеки і оборони України. Так, список компаній, які потрапили під санкції, поповнився 210-ма юридичними особами (усього їх 467). Цим компаніям, зокрема, заблокували активи та можливість виводити свої активи за межі України на термін від 1–3 роки. А 1228-м фізичним особам окрім того передбачається позбавлення державних нагород, відмова в наданні та скасування віз, застосування інших заборон в’їзду на територію України та блокування активів. AgroPolit.com проаналізував, як це позначиться на діяльності агробізнесу. Опитані експерти твердять, що вплив буде для всього бізнесу, не лише аграрного.

Про бекграунд та політичні залаштунки цих санкцій розповів голова громадської організації «Комітет економістів України» Андрій Новак.

Українські санкції – будь-які – завжди обговорюються з імпортерами, які підтримують Україну, вони були б неможливі без узгодження зі США, НАТО. Тому я вважаю, що є певна задумка та план щодо цього, й українська сторона виконує певні домовленості. В чому полягає цей план, можемо побачити лише з часом. Відразу побачити всю картину поки неможливо», – коментує  він новий указ.

За його словами, Україна не може відставати від міжнародних санкцій, які вводили США, Канада та ЄС проти РФ ще одразу після початку агресії.

Міжнародні санкції завжди  були жорсткішими, ніж їх запроваджувала Україна і, щонайменше, Україні потрібно наздоганяти. Адже виходить так, що про нас дбають і піклуються більше, ніж ми самі», – каже він.

Читати до теми: Чи є життя після «націоналізації» агроактивів ДНР/ЛНР?

ЙТИ ПРОТИ СВОЇХ?

Тим не менш, поява нових підсанкційних компаній викликала хвилю обурення як в суспільстві, так і в експертних та бізнесових колах. Окрім масштабного обговорення заборони російських компаній «Мэйл.РУ ГРУП», «ВКонтакте», а також їхніх «доньок» в Україні, підприємців здивувала поява у їхній компанії «1С». Нагадаємо, вона спеціалізується на дистрибуції, підтримці та розробці комп’ютерних програм і баз даних ділового та домашнього значення. Справа в тому, що продукцією компанії «1С» користується більшість підприємств в Україні для ведення бухгалтерського обліку. Без її використання, заявили підприємці, працювати стане просто неможливо. Тож це ставить під  удар і ризик штрафних санкцій для порушників увесь  бізнес.

Звісно, є у нас є ще компанія «Парус», але вона теж, до речі, має російське коріння. Тим не менш, 90% підприємців користуються програмами «1С». Таким чином, компанії, що її використовують, залишаються під «дамокловим мечем» силових структур. Ці служби можуть прийти у будь-яку компанію і зробити її посіпакою ворога, арештувати, вимагати хабара», – пояснює AgroPolit.com учасник Союзу промисловців та підприємців України Іван Пєтухов.

Читати до теми: Санкції негативно вплинуть на роботу бухгалтерів

Альтернативою могли б стати аналогічні бухгалтерські програми з інших країн. Проте, як кажуть підприємці та аудитори, по-перше, на їхнє запровадження потрібно чимало коштів, що не кожен підприємець може собі зараз дозволити. За оцінками Івана Пєтухова, навіть для середньої  компанії капіталовкладення в «1С» налічують декілька десятків тисяч доларів. По-друге, впровадження альтернативи потребує часу і навчання відповідних спеціалістів.

1с, работники 1с, санкции

Про те, що потрібно розробити новий продукт, ми говорили ще 2,5 року тому. Треба навчити бухгалтерів. Як варіант, можна було поставити умови «1С», щоб вони надали основний код, створити філіал або окрему компанію в Україні чи за кордоном. І за ті 2,5 року інтегрувати їхні продукти. «1С» – це дуже сильна інтегрована система, яка допрацьовується під кожне підприємство та під ДФС», – каже Пєтухов.

Те ж саме говорять і технічні розробники.

Обмеження вибору на вільному ринку в демократичній країні – це нонсенс. Люди та компанії мають робити свій вибір самостійно. Ламати системи та бізнес-процеси, які впроваджувалися та вибудовувалися роками, – складно і дорого. Я вже мовчу про компанії, які будували свій бізнес навколо конкретних веб-ресурсів та сервісів», – розповідає засновник асоціації AgTech Ukraine Юрій Петрук.

Він також наголошує на тому, що, з іншого боку, дана ситуація дає чудову можливість для українських розробників створювати та популяризувати власні програмні продукти, які зможуть заповнити звільнені ніші.

Але проблема в тому, що «1С» став де-факто стандартом для бухгалтерського обліку й переходити на щось нове буде не завжди швидко та просто», – підсумовує Петрук.

САНКЦІЇ БЕЗ ДІЇ – БУХГАЛТЕРИ МОЖУТЬ СПАТИ СПОКІЙНО

Тим часом у самій компанії «1С» запевняють: українські підприємці зможуть і надалі використовувати її програмну продукцію.

Програма 1С: підприємство повністю працездатне, технічна підтримка працює у штатному режимі, всі інформаційно-методологічні ресурси доступні для користування. Партнери 1С: франчайзи продовжують надавати послуги з оновлення продуктів і інформаційно-технологічної підтримки користувачів програмних продуктів 1С:Підприємства», – йдеться в заяві, опублікованій на сайті компанії.

Водночас експерти кажуть, що російська компанія вже успішно перереєструвала права на розповсюдження своєї продукції в Україні на іншу компанію, що цілком законно з юридичної точки зору.

Насправді заборонена діяльність цієї компанії, а не самого продукту. Замінити його можна виключно передачею компанії права на розповсюдження цього продукту на території України. В принципі, наскільки мені відомо, вони це й зробили, передавши кіпрській компанії права на розповсюдження їхнього продукту в Україні. І гроші будуть йти до РФ через Кіпр, як виводяться прибутки президента на його офшорні компанії», – розповідає  старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.

Він також пояснює, що подібне рішення, очевидно, прийнято нашвидкуруч, і це наштовхує на думку, що насправді АП намагається ухилитися від відповідальності.

На сьогоднішній день минулі укази Президента оскаржуються певними юридичними особами. І приймаючи новий указ, і скасовуючи інший, вони, фактично, беруть приклад із НБУ, який вводив обмеження на два місяці й люди не встигали їх оскаржувати в судах», – каже він.

Натомість Андрій Новак стверджує, що такий короткий термін дії санкцій можна пояснити іншим чином.

Такий термін впровадження санкцій – це в міжнародному контексті. ЄС взагалі впроваджує санкції на два місяці. Це робиться для того, щоб дати зрозуміти РФ, що потрібно виконувати Мінські угоди. Якщо вона не буде їх дотримуватись, то санкції продовжуються. Україна йде за таким самим графіком», – пояснює він.

До слова, юрист Чугуйської правозахисної групи Роман Лихачов вже подав позов до Президента України про скасування указу про санкції від 15 травня, зокрема, в частині обмеження роботи компанії «1С».

Справа в тому, що по «1С», як і щодо інших санкцій, на сьогодні немає жодної конкретної мотивації. Виходячи з того, що вони нібито належать російським власникам, ані в указі Президента, ані в рішенні РНБО немає чіткого обґрунтування, як проведено дослідження, як встановлено, чому саме ці компанії повинні стати підсанкційними. Тобто, там загальні є фрази про АТО, але чіткості немає жодної», – коментує Роман Лихачов.

За його словами, на сьогодні у Вищому Адміністративному суді є кілька позовів щодо скасування указу Президента та рішення РНБО.

ВИНОГРАДАРІВ КИНУТО НАПРИЗВОЛЯЩЕ?

Також в оновленому списку санкцій з’явилося чимало українських підприємств, які знаходяться в анексованому Криму. Серед них майже 20 – це виноробні підприємства, які функціонують на анексованій території.

кримські виноградники

Читати до теми: До санкційного списку потрапили аграрні компанії в окупованому Криму

За словами наших експертів, новий указ Президента ніяк не вплине на економіку України, адже всі економічні зв’язки із цими компаніями вже давно розірвано.

За три роки війни з РФ було мінімізовано всі зовнішньоекономічні зв’язки. У нас, фактично, залишився лише критичний імпорт – як для України, так і для Росії. Тому зазнати більше економічних втрат, аніж за минулі три роки, – неможливо», – каже Андрій Новак.

Однак, знову постає питання, чому ці санкції було введено тільки зараз.

Фактично різниці немає (щодо юридичного статусу кримських підприємств. – Авт.), тому що була заборонена торгівля продукцією, яка виробляється в Криму. Але знову питання, чому це було зроблено через такий тривалий час після окупації», – додає Ростислав Кравець.

Юрист наголошує на тому, що керівництво держави не навело жодного юридичного обґрунтування, чому в підсанкційний список потрапили саме ці 467 компаній.

До того ж, робити це потрібно було три роки тому. Тому зараз це викликає стільки подиву і негативу в українському суспільстві. Якщо керівництво держави в подальшому буде приймати такі рішення, то це призведе до дуже великої напруги в суспільстві та правового нігілізму», – застерігає експерт.

Марія Юзич, для AgroPolit.com

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 грудня 2016
ЄС подовжив економічні санкції проти Росії на 6 місяців
19 грудня Рада ЄС подовжила економічні санкції, що зачіпають окремі сектори російської економіки, до 31 липня 2017 року. Про це повідомляє...
8 травня 2016
Канада має намір зняти економічні санкції з Білорусі — офіційно
Слідом за США і Євросоюзом уряд Канади має намір зняти економічні санкції з Білорусі. Про це йдеться в офіційному повідомленні уряду...
4 травня 2016
Санкції проти РФ за Крим і Донбас США розглядають окремо — офіційно
Вашингтон не планує поєднувати санкції проти Росії, пов'язані з незаконною анексією РФ Кримського півострова та її агресією на сході України. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...