До санкційного списку потрапили аграрні компанії в окупованому Криму
До санкційного списку потрапили аграрні компанії в окупованому Криму

Президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради Національної Безпеки і Оборони (РНБО) від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів». Про це йдеться у повідомленні на сайті Президента України.

Згідно документу, персональні санкції введені проти 1228 фізичних та 468 юридичних осіб, серед яких громадяни та компанії Росії, інших іноземних держав та України.

Як йдеться у доповненні до наказу, під санкції потрапили перереєстровані до російської юрисдикції держпідприємства України в Криму: Севастопольський виноробний завод, Інститут сільського господарства Криму НААН і його дослідне господарство, Національний інститут винограду і вина «Магарач», Севастопольський геодезичний центр, ДП «Кримське управління геодезії, картографії та геоінформаційних систем», Кримський риборозплідник, Первомайський виноробний завод, радгосп-завод «Передгір’я»", агропромкомбінат «Виноградний», агропромислова фірма «Прибережна», Завод шампанських вин «Новий Світ», Національне виробничо-аграрне об'єднання «Масандра» і його філії «Лівадія», «Таврида», «Гурзуф», «Морське», «Судак», «Малоріченське», «Алушта» та інші.

Для перерахованих кримських підприємств санкції введені на один рік і передбачають блокування активів, тимчасове обмеження права людини користуватися належним йому майном; обмеження торгових операцій; запобігання виведення капіталів за межі України; зупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань; анулювання або призупинення ліцензій та інших дозволів; заборона здійснення державних закупівель товарів, робіт і послуг у юридичних осіб ‒ резидентів іноземної держави.

Також санкції введені щодо російських АТ «Агрокомплекс ім. М.І. Ткачова» і ВАТ «Астон продукти харчування і харчові інгредієнти».
До «Астона» санкції застосовуються на один рік у частині обмеження торгових операцій в Україні. Агрокомплексу ім. М.І. Ткачова на три роки забороняється транзит ресурсів і перевезень через Україну, вводяться обмеження на торговельні операції, зупинено виконання фінансових і економічних зобов'язань.

До санкцій потрапив і Микола Бойко, директор національного виробничо-аграрного об’єднання «Масандра». Йому передбачені санкції терміном на 1 рік з блокування активів, тимчасового  обмеження права користування та розпоряджання належним майном, анулювання офіційних візитів, засідань, переговорів з питань укладення договорів чи угод, позбавлення державних нагород України, інших форм відзначення.

Микола Бойко З березня 1987 року є генеральним директором Національного виробничо-аграрного об'єднання (НВАО) «Масандра». Має звання Герой України (з врученням ордена Держави, 19.08.2009 - за видатні особисті заслуги перед Україною у збереженні та примноженні кращих традицій вітчизняного виноградарства і виноробства, багаторічну плідну працю)

Згідно, санкційоного списку, який підписав Президент України, Микола Бойко до сих пір значиться, як генеральний директор НВАО «Масандра». Однак окупаційна влада звільнила його з посади у лютому 2015 року.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...