В Україні будують «схему» ручного управління об'єднаннями сільськогосподарських товаровиробників
В Україні будують «схему» ручного управління об'єднаннями сільськогосподарських товаровиробників

Дванадцять аграрних асоціацій України звернулися до депутатів розробників законопроекту No8149«Про об'єднання сільськогосподарських товаровиробників» та членів аграрного комітету з проханням пригальмувати з розглядом у другому читанні цього документу. Підставка: законопроект 8149 підготували «в тиху» без залучення громадськості і закладені в ньому норми протирічать європейській практиці утворення саморегулівних організацій та містять корупційні норми. Серед підписантів  найбільші галузеві об’єднання: «Борошномели України», «Укрхарчопром», Спілка молочних підприємств України, Всеукраїнська асоціація пекарів,  асоціація «М’ясної галузі», «Укрхлібпром», «Укроліяпром» Українська аграрна конфедерація, «Ліга виробників харчових продуктів», «Укрцукор», «Укрвинпром»,  «Українських імпортерів риби та морепродуктів», «Укрконсервмолоко».  

Керівники аграрних асоціацій просять депутатів зустрітися з ними і на окремому засіданні аграрного комітету та разом допрацювати документ так, аби він став дійсно проєвропейським і з нього зникли корупційні норми, які роблять фактично ручною українську саморегулівну організацію.

Ось як наводять аргументи для перегляду положень цього законопроекту аграрні асоціації:

За результатами експертизи положень законопроекту No8149 на предмет їх відповідності положенням базового Регламенту Європейського Парламенту і Ради (ЄС) No 1308/2013 від 17.12.2013 р «Про встановлення спільної організації ринків сільськогосподарських продуктів», а також Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, затвердженого постановою КМУ від 25.10.2017 р. No 1106, яка була проведена експертно-аналітичними підрозділами профільних об’єднань сільськогосподарських товаровиробників, було виявлено невідповідність положень законопроекту No8149 нормам базового Регламенту No1308, на імплементацію положень якого у вітчизняне законодавство і був розроблений даний законопроект, а також завданням, зазначеним у пп. 1016-1018, 1135, 1136 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.  Наразі постає загроза прийняття законопроекту в другому читанні у цілому без врахування позиції громадських об’єднань агропромислового комплексу. Вважаючи таку ситуацію неприйнятною, наполегливо просимо Вас організувати в Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Робочу групу за участю представників громадських об’єднань агропромислового комплексу з метою приведення у відповідність положень законопроекту No8149 до норм базового Регламенту No1308, а також врахування пропозицій громадських об’єднань агропромислового комплексу України, які не були свого часу розглянуті Комітетом через оперативність просування даного законопроекту».

 

Чому виник такий спротив громадськості прийняттю закону про утворення саморегулівних організацій у запропонованому депутатами та Мінагро варіанті?

Тому на практиці такі саморегулівні організації (із наданим їм багажем не європейських повноважень) запросто зможуть фінансово «закріпачуватими», напркилад, спеціальними зборами навіть галузі. Як це може відбутися у молочній галузі читайте у матеріалові AgroPolit.com. Молочна галузь від таких «європейських» реформаторських планів просто «звила».

Можна було б подумати, що молочникам просто здалося, що їх хочуть «закріпачити» галузевим збором. Однак на захист вітчизняної галузі разом з імпортерами в цій сиутації виступила найбільша іноземна асоціація України – Американська торговельна палата в Україні. Далі наводимо лист її президента Андрія Гундера до керівників уряду, парламенту та офісу Президента України.

Тепер пройдемся по корупційних нормах цього законопроекту, які чітко озвучили у своїх висновках антикорупційний комітет Ради та головне науково-експертне управління парламенту.

Комітет з питань антикорупційної діяльності парламенту побачив (на відміну від авторів) у законопроекті № 8149«Про об’єднання сільськогосподарських товаровиробників» такі порушення:

  • законопроектом визначаються вимоги при відповідності яким Мінагрополітики  визнає об’єднання сільськогосподарських товаровиробників та надає відповідному об’єднанню статус репрезентативного. До таких вимог належать, зокрема, заборона членам об’єднання бути пов’язаними особами (або встановлюється вимога до мінімальної кількості членів об’єднання, що не є пов’язаними особами) та розмір сукупної частки на ринку сільськогосподарської продукції. Проте, у проекті закону відсутні критерії оцінювання відповідності/ невідповідності зазначеним вимогам, а також чітка процедура оцінювання на підставі якої компетентний орган встановлюватиме відповідність вказаним вище вимогам та прийматиме рішення.
  • Мінагрополітики делегується право визначати Порядок визнання об’єднань сільськогосподарських товаровиробників та Методику визначення відповідності об’єднання сільськогосподарських товаровиробників. Однак, запропоноване є потенційним конфліктом інтересів, оскільки зазначеним Порядком та Методикою буде керуватись той же орган (Мінагрополітики) при прийнятті рішень про визнання об’єднань сільськогосподарських товаровиробників та наданні відповідному об’єднанню статусу репрезентативного. Зазначене створює умови для дискреційного визнання відповідності вимогам закону та прийняття відповідних рішень компетентним органом в умовах потенційного конфлікту інтересів.
  • Комітет також забракував положення частини 4 ст. 3 проекту Закону, якими встановлюється виключний перелік обмежень щодо рішень та вчинення інших узгоджених дій об’єднаннями сільськогосподарських товаровиробників. Оскільки запропоновані положення охоплюють лише частину антиконкурентних узгоджених дій, передбачених Законом України «Про захист економічної конкуренції», це створить колізію з вимогами антимонопольного законодавства.

Більше детально розписало не європейські і далекі від саморегуляторності норми законопроекту головне науково-експертне управління Ради.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

31 травня 2023
Законопроєкт про страхування інвестицій від війни прийняли у першому читанні
У Верховній Раді України ухвалили у першому читанні законопроєкт №9015 про страхування інвестицій від воєнних ризиків. Про це повідомила секретар...
8 травня 2018
Корупція в судах – одна з основних причин недовіри інвесторів до України, – Мінгареллі
Найбільше погіршує інвестиційний клімат в Україні відсутність некорумпованої судової системи. Про це заявив  голова представництва Європейського...
18 листопада 2017
Іноземних інвесторів відштовхують від України корупція та рейдерство
Одним із варіантів розвитку української економіки сьогодні є залучення іноземних інвестицій, але іноземці не надто прагнуть це робити, адже в Україні...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...