Мораторій на землю не знімуть, поки не з’явиться земельний банк і закон про обіг земель
Ринок землі

Під час сьогоднішньої прес-конференції, присвяченій презентації «Моніторингу земельних відносин в Україні, 2016-2017: відкриті дані про земельні ресурси», представники Міністерства аграрної політики та ВР пояснили присутнім ситуацію на ринку землі та повідомили умови, за яких мораторій на продаж земель с/г призначення може бути знятий.

Читайте до теми: Світовий банк презентув «Моніторинг земельних відносин в Україні, 2016-2017: відкриті дані про земельні ресурси»

Що стосується мораторію на продаж землі, я відповім скоріше в офіційній площині, адже і представники Мінагро і представники Держгеокадастру вже заявляли раніше – немає необхідності юридичної приймати закон України про подовження мораторію на рік, два, три чи чотирі. Мораторій буде знятий лише в тому випадку, коли буде прийнятий закон про обіг земель. Це, власне кажучи, визначає земельний кодекс України. Коли ми говоримо про зняття мораторію на продаж або будь-які дії з с/г землями, ми скоріше говоримо про псигологічний ефект. Повторюю, мораторій знятий не буде, поки не буде прийнятий закон про обіг земель», – заявила заступник міністра Мінагрополітики та продовольства України Олена Ковальова.

У свою чергу, народний депутат Леонід Козаченко звернував увагу учасників заходу на той факт, що в Україні вільний доступ до інформації і так перевищує показники европейських країн, але, коли мова заходить про відкриття ринку землі, ми зустрічаємося з проблемами, які поки що залишаються невирішеними.

Навіть при тій відкритості, яка в нас сьогодні є, я, наприклад, не маю проблем з доступом до інформації про землі приватного користування. Можна без жодних проблем дізнатися, хто користується нею, кому вона належить, хто її взяв в аренду і т. ін. А от державна земля – отримати інформацію про неї досить складно. Взяти, наприклад оці 4 млн Га, які зараз в управлінні державних органів. Дізнатися хто їх обробляє неможливо, навіть використовуючи цю систему моніторингу від Світового банку. Тому, ці питання треба доопрацьовувати», – заявив Леонід Козаченко.

За його словами, також дуже важливо вирішити питання рейдерства та захоплення земель. Реєстрація оренди землі сьогодні відбувається через два органи – нотаріальні контори та державні реєстратори. База, яку використовують реєстратори, вона знаходиться у держпідприємства "Національні інформаційні системи" (НАІС). І ця база закрита, її не видно. І коли реєструються деякі правочини, то нотаріус не бачить цієї інформації. І ця закритість породжує багато проблем.

Леонід Козаченко закликав представників Світого банку дослідити і допомогти вирішити цю проблему за допомогою наявних можливостей та доступних ресурсів. Що стосується відкриття земельного ринку, Козаченко заявив наступне:

Верховна Рада готова до відкриття земельного ринку, але  досі залишилися проблеми, на які не знайдені відповіді. За попередніми розрахунками, якщо зараз відкрити ринок, майже 10 % землі буде виставлено на продаж. А для цього треба близько $6 млрд. Скажіть, будь ласка – представники Світового банку, – де взяти такі кошти фермерам, щоб купити цю землю? Для цього потрібний доступ до середніх та довгострокових ресурсів. Їх не може дати ні підрозділ Світового банку IFC (його можливості обмежені 250-600 $млн), ні будь-яка інша міжнародна фінансова інституція. Ми дуже просили, щоб в Україні був створений іпотечний банк, в якому держава повинна мати контрольний пакет акцій, а частину акцій може мати IFC. Тому що участь IFC в цьому проекті, в першу чергу, унеможливить корупцію. Далі, залучити до участі професійних менеджерів в цей банк, створити міжнародну фінструктуру. І ось тоді, можна використати 4 млн Га земель у якості застави для отримання фінансування. І це питання потрібно вирішити обов’язково, бо без відповідей на ці питання, ВР не буде приймати рішення. Для України не є проблемою залучити кошти. Ваші $250-400 млн, які ви готові надавати через українські банки під 30% на 5 років – забудьте про це», – заявив Леонід Козаченко.

Також, за його словами, потрібно передбачити запобіжники, які унеможливлять придбання іноземцями цих земель.

Досить просто побачити інформацію про фізичну особу, навіть товариства з обмеженою відповідальністю не проблема, їх діяльність можна контролювати, а от акціонерні товариства (особливо публічні) являють собою проблему. Хоча нам хотілось би зробити ринок землі ліберальним, всек одно – потрібно унеможливити придбання землі іноземцями хоча б на 10 років. Але нам не вдається це зробити, бодай на рівні публічних акціонерних компаній, зареєстрованих в офшорних зонах. Їх неможливо проконтролювати. Представники европейських країн наполягають на відкритті ринків. Що ж, якщо мені хтось наведе приклад, яка з європейських країн не вводила мораторій на продаж земель іноземцям, тоді ми спробуємо це зробити, але, якщо не наведете – вибачте, тоді ми цього не можемо зробити. Тому, перше – іпотечний банк, друге – запобіжник від іноземних покупців землі (принаймні на першому етапі), третє – умови уникнення монополізації. І звичайно дуже важливо розуміти, хто буде проводити ці аукціони. І все це можна зробити, принаймні на законодавчому рівні (прописати в законі) ще до кінця цього року» – зробив висновок Леонід Козаченко.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 грудня 2020
Експерт розповів, як громади можуть поповнювати бюджет ОТГ через управління земельним банком
Продаж права оренди на аукціоні – це найкоротший шлях наповнення бюджету і спілкування з орендарями в межах ОТГ. Про це у блозі на...
17 березня 2020
У парламенті зареєстрували законопроект про можливість розривати договір емфітевзису
Депутати Верховної Ради України зареєстрували законопроект, який дозволяє розривати договір емфітевзису та договір оренди земельної ділянки власнику...
29 травня 2019
Названо джерело кредитів на покупку землі в $9 млрд
Завдяки Державному земельному іпотечному банку Україна зможе сформувати кредитний капітал у $9 млрд. Про це йдеться у матеріалі далі. ...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...