Аграрії назвали програму фермерського мільярда фікцією
Аграрії назвали програму фермерського мільярда фікцією

Фермери Полтавщини нарікають, що розпіарена урядом програма «Фермерський мільярд-2018» виявилася фікцією, оскільки до фермерів України станом на серпень дійшло менше 20 млн грн. Про це вони заявили на засіданні координаційної ради з питань розвитку фермерства у Полтавській області, передає AgroPolit.com.

Нагадаємо, AgroPolit.com запустив флешмоб — #GoЗаАгроДотаціями в рамках проекту «Абетка Агродотацій», і закликає всіх аграріїв долучитися до нього, аби встигнути вибрати відведені їм на рік кошти з казни. Адже агросектор за 8 місяців отримав менше 10% дотацій із 6,3 млрд грн держпідтримки закладеної у бюджет на цей рік.

Голова Асоціації фермерів «Відродження Полтавщини» Василь Бурлака наголосив, що програма передбачала підтримку виробників вітчизняної сільгосптехніки: фермер купує у підприємства, а держава компенсує до 40% її вартості.

Але, наприклад, у того ж ХТЗ (Харківський тракторний завод, - ред.) нічого купувати. В результаті Кабмін не підтримав ні фермерів, ні заводи. А раціональніше було б розподілити ці кошти через Український державний фонд підтримки фермерських господарств: фермери Полтавщини взяли б кошти у держави, придбали, що потрібно, з 30-40% компенсацією, і державі повернули б", - зауважив Бурлака.

Він зазначив, що малому фермерському господарству взяти банківський кредит - велика проблема, тому що у нього немає застави. Банки хочуть під заставу сільськогосподарську техніку, а фермери Полтавщини її не мають, а тільки хочуть купити.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...