Український молочний індекс показав значне зростання у 2018 році
Український молочний індекс показав значне зростання у 2018 році

В Україні спостерігається значне зростання Українського молочного індексу (УМІ) в 2018 році. У вересні УМІ зріс на пристойних 7,1%. Про це повідомив економіст Інвестиційного центру ФАО Андрій Ярмак.

Нагадаємо, середньозважена ціна молочних продуктів на торгах GDT сягнула найнижчого значення у 2018 році.
 
Саме так, завдяки початку активного сезону переробки соняшника та сої на ринку збільшилася пропозиція шротів цих культур, і ціни на них впали досить суттєво.
 
«А що ж цінами на молоко? Середнє зростання за місяць склало ледве 1,8%, що дуже мало, як для вересня. Але я б сказав, що це чудовий показник, якщо врахувати як все погано з цінами на молокопродукти в світі. Білок в ціні не росте, а жир продовжує дешевшати», - йдеться у повідомленні.

Рік тому в цьому ж місяці ринок був сповнений позитиву. За рахунок стрімкого зростання світових цін в вересні 2017 року наш УМІ злетів відразу на 12,7%.

Отже, оскільки наш УМІ падав сім місяців з дев’яти, і в вересні зріс менше, ніж звичайно, у вересні 2018 року УМІ був вже на 23,6% нижчим, ніж у відповідному місяці 2017 року. Отже, ця різниця з попереднім роком продовжувала погіршуватися, - додав Ярмак.

Нижчим у вересні УМІ був лише двічі – у кризових для молочної галузі 2015 та 2016 роках. В інші роки в вересні значення УМІ було значно вищим. Отже, це був третій найгірший вересень для професійних молочників з точки зору прибутковості виробництва молока історично.

Аналогічно було з прибутковістю молока за період січень-серпень. Гіршими були лише 2015 та 2016 роки. За ці вісім місяців 2018 року професійні виробники молока отримали в середньому на 14,4% менше прибутку, ніж за аналогічний період 2017 року і на 7,7%менше, ніж в середньому за такий самий період 2012-2017 років.

Чого очікувати в жовтні? Як правило, в жовтні ми бачимо сповільнення темпів зростання УМІ. Минулого року, коли все було добре на світових ринках, УМІ в жовтні зріс всього на 2,5%. Але позитивним є те, що жодного розу УМІ не знижувався у жовтні, що, звичайно, не означає, що цього не станеться в 2018 році. Та будемо сподіватися на краще. В будь-якому разі підвищення ефективності виробництва – це єдиний шлях до успіху в молочному бізнесі, - зазначив Ярмак.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...