Чинний порядок реєстрації худоби буде спрощено та в перспективі переведено в електронний режим, – Володимир Лапа
Чинний порядок реєстрації худоби буде спрощено та в перспективі переведено в електронний режим, – Володимир Лапа

Держпродспоживслужба цілеспрямовано працює над вдосконаленням системи ідентифікації тварин, її спрощенням та переводом у майбутньому в електронний формат. На цьому наголосив голова Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа 25 вересня під час круглого столу «Регулювання ринку молока», організатором якого виступив BRDO (Офіс ефективного регулювання) за підтримки EU4Business\FORBIZ, повідомляє прес-служба відомства.

Нагадаємо, що у Верховній Раді України зареєстровано Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин №9022.

Голова Держпродспоживслужби погодився з думкою присутніх щодо необхідності оптимізації наявного порядку отримання паспорту ВРХ та тим, що деякі процедури потребують спрощення.

Людина не повинна багаторазово звертатися за отриманням необхідних дозвільних процедур, які можна і треба робити автоматично, й Агентство ідентифікації та реєстрації тварин зараз працює над впровадженням такого програмного забезпечення", – відзначив Володимир Лапа.

Під час заходу також було презентовано дослідження молочної галузі України – Зелена книга «Регулювання ринку молока», – яке здійснили фахівці BRDO. Вони провели системний аналіз нормативно-правового поля, який виявив, що з 57 регуляторних актів на ринку виробництва молока 16 є неактуальними, ще 5 мають ознаки незаконних. Більшість із 17 інструментів регулювання мають високі корупційні ризики через невизначеність і непрозорість процедур.

Також Володимир Лапа відзначив, що у 2018 році Держпродспоживслужба провела 10 тис. перевірок у галузі безпечності харчових продуктів, в тому числі молокопродуктів. У 5,8 тис. випадків були встановлені порушення та надані приписи: тобто 58% операторів ринку, які працюють в галузі виробництва та збуту продуктів харчування, порушують норми вітчизняного законодавства про безпечність харчових продуктів.

Повідомляється, зщо Україна посідає 9-те місце в світі за обсягом виробництва молока, що становить більш ніж третину у структурі валової продукції тваринництва. В 2017 р. в Україні було вироблено 10,3 млн тонн молока, що в 2,5 разу менше об’ємів виробництва у Франції (24,6 млн т) та в 3 рази – у Німеччині (32 млн т). Ємність ринку сирого молока, яке надходить на українські переробні підприємства, сьогодні сягає 26 млрд грн.

Кількість молочного поголів’я в Україні за останні 5 років скоротилася на 17%, а ринок молока щороку втрачає 2-3% виробництва. 73% від загального обсягу виробництва складають господарства населення і лише 27% – с/г підприємства.

Європейська практика, відповідно до Регламенту ЄС 1308/2013 «Про запровадження єдиних правил на ринках з продажу с/г продукції», впорядковує відносини між виробниками та посередниками/переробниками на чітких засадах, зокрема:

- договір/письмова оферта передує поставці продукції;

- фіксація твердої ціни або формула вирахування ціни молока;

- строк та умови здійснення оплати;

- спосіб доставки/збору молока.

За експертною оцінкою BRDO, в Україні для врегулювання тотожних відносин учасників ринку можливо використати існуючий інструмент регулювання «договір с/г контрактації».


Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

18 вересня 2018
Диких м’ясоїдних тварин імунізуватимуть проти сказу за допомогою авіатранспорту, — Держпродспоживслужба
Держпродспоживслужба проводить масштабну антирабічну пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин із застосуванням авіатранспорту. Про це...
29 серпня 2018
Скільки коштуватиме фермеру ідентифікація однієї тварини – законопроект
Вартість ідентифікації однієї сільськогосподарської тварини обійдеться фермеру у 30-40 грн.  Про це йдеться у законопроекті № 9022 про...
20 серпня 2018
В Україні змінять систему ідентифікації та реєстрації тварин
У Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин обговорили проблемні питання в галузі ідентифікації та реєстрації...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...