За останні 4 роки в біоенергетику України інвестували понад €460 млн
За останні 4 роки в біоенергетику України інвестували понад €460 млн

За останні 4 роки в розвиток біоенергетики в Україні інвестовано понад €460 млн. Про це заявив голова Держенергоефективності Сергій Савчук, виступаючи на Міжнародній конференції «Енергія з біомаси», повідомляє управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності.

Нагадаємо, що з’явився аналіз перспектив розвитку альтернативної енергетики з біомаси, біогазу та біометану в Україні. 

Зазначається, на законодавчому рівні створено прозору та спрощену систему встановлення тарифів на тепло з альтернативних джерел. Оскільки збільшуються обсяги використання біомаси та встановлюються нові потужності, виникає необхідність у створенні ринку твердого біопалива. 

Для цього Держенергоефективності спільно з Комітетом ВРУ ПЕК, БАУ та Проектом USAID вже розроблено два законопроекти щодо запровадження електронної системи торгівлі біопаливом. 

Як доводить досвід країн ЄС, зокрема Литви, запуск такої системи сприятиме:

·       розвитку конкурентного та прозорого ринку біопалива;

·       зниженню цін на біопаливо;

·       забезпеченню генеруючих потужностей якісною сировиною;

·       активізації суміжних галузей і як наслідок - збільшенню надходжень до бюджету.

Окремо учасники розглянули сферу генерації електроенергії з біомаси.

Щоб стимулювати інвесторів та виробників працювати у цьому секторі і після 2020 р., ми розглядаємо можливість збереження поточного рівня «зеленого» тарифу на електроенергію з біомаси та подовження терміну його дії, - розповів С.Савчук.

Водночас, присутні на конференції обговорили пропозиції Біоенергетичної асоціації України щодо введення диференціації «зелених» тарифів на електроенергію з біомаси в залежності від потужності установок та виду сировини. 

Усі надані пропозиції будемо намагатися врахувати під час доопрацювання зареєстрованого у ВРУ законопроекту від 07.06.2018 №8449. Адже саме від ефективної законодавчої бази залежать майбутні інвестиції у проекти із заміщення газу, - повідомив голова.

Крім цього, учасники заходу обговорили проект Закону України від 29.11.2017 №7348 щодо розвитку сфери виробництва та використання рідких видів біопалива, яким передбачається: 

·       встановлення обов'язкової частки біокомпонентів у загальному обсязі продажу моторного палива,

·       запровадження відповідності біокомпонентів критеріям сталості,

·       адміністративна відповідальність за невиконання квот.

Прийняття  законопроекту сприятиме створенню гарантованого ринку виробництва та використання рідких біопалив і збільшенню інвестицій у цей сектор. 

Також С.Савчук був нагороджений відзнакою «Золотий міскантус» у номінації «Юриспруденція».

Впевнений, що розроблені та подальші законодавчі ініціативи  будуть дієвими для біоенергетичної спільноти, - прокоментував голова.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

1 вересня 2018
Як Україні в рази збільшити виробництво електроенергії з біомаси та біогазу
Якщо законодавство в сфері біоенергетики в Україні не зміниться, то,за словами багатьох інвесторів,  вони добудовують проекти, що можуть бути...
31 серпня 2018
В Україні лише 1,2% альтернативної енергії виробляється з біомаси та біогазу
В Україні виробництво електроенергії з біомаси (БМ) і біогазу (БГ) в структурі виробництва електроенергії з ВДЕ (1,2%) у 14,9 разів відстає від...
27 листопада 2017
Чехи готові розширювати виробництво енергії з біомаси в Україні
Чеська компанія TTS Group веде перемовини з Держенергоефективності України щодо розширення у різних регіонах України виробництва енергії з біомаси....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...