Підтримка національного виробника є питанням продовольчої безпеки, — експерт
Підтримка національного виробника є питанням продовольчої безпеки, — експерт

Стрімку експансію імпортної продукції на український ринок можна вважати питанням продовольчої безпеки України. Так, дуже важливим для держави є підтримка національного виробника. Таку думок висловив глава Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко у коментарі РБК.

Нагадаємо, українські товари отримали власний бренд.

«Дотації на сільськогосподарську продукцію введені в багатьох країнах — США, Європі. Це не ми придумали. І, як правило, це робиться для зміцнення конкурентної здатності вітчизняного виробника, як на внутрішньому, так і зовнішніх ринках», — повідомив Володимир Фесенко.
За даними Держстату, у 2017 р. доля експорту України збільшилася в порівнянні з 2016 р. на 19%. І, переважно, за рахунок поставок аграрної продукції. Разом з тим, стрімко зросла частка імпорту — 27,4%. Таким чином, негативне сальдо торгівлі українськими товарами в 2017 р. становило $6,27 млрд.

За словами експертів, щоб виправити ситуацію, яка склалася, уряд повинен звернути увагу на підтримку товарного виробництва.

Передумовами до отримання дотацій із державного бюджету повинні стати наступні принципи: прозора діяльність виробників, чесна сплата податків, «білі» прибутки працівників і соціальна відповідальність. Прямі дотації підприємствам, які не виконують ці вимоги, або є хронічно збитковими, призведуть до неефективності сільського господарства в загальній структурі національної економіки», — додав виконавчий директор Асоціації птахівників України Сергій Карпенко.

Він наголосив, що наслідками може стати наповнення внутрішнього ринку низькосортною імпортною продукцією, яку не вживають у країні її виробництва.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 вересня 2018
Україна скоротила виробництво трьох найбільш вживаних продуктів, — Держстат
За місяць Україна суттєво скоротила виробництво ковбас, молока та олії. Про це повідомляє сайт Державної служби статистики. Нагадаємо, що скорочення...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...