Названо основні плюси та ризики запуску в Україні електронних земельних аукціонів
Названо основні плюси та ризики запуску в Україні електронних земельних аукціонів

Запровадження в Україні проведення електронних земельних аукціонів при продажі права оренди с/г земель державної власності містить ряд плюсів та мінусів. Про  це в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com висловив керівник організації «Центр розвитку земельних  відносин в Україні» Леонід Корейба.

Нагадаємо,  в Україні запустили електронні торги з продажу прав оренди землі на базі ДП «СЕТАМ». За попередніми оцінками, вартість оренди с/г земель у порівняні з доходами від публічних аукціонів виросте на 10-20%. Більше про нову процедуру читайте в інтерв’ю директора держпідприємства тут.

На його думку, є кілька позитивних моментів запровадження таких аукціонів. «Перший – зручність та прозорість оренди держземель виходить на новий рівень. Другий – можливість брати участь у аукціонах учасникам з інших регіонів, віддалених. Третій – запровадження європейських стандартів, що дозволить  орендувати держземлю не виходячи з дому. Четвертий – посилення конкуренції та як результат – збільшення ціни. П’ятий - застосування системи blockchein, яка унеможливить махінації з землею та підвищить суспільну довіру до «відкритості» аукціонів», – пояснює  він.

На думку Леоніда Корейба, є й негативні моменти  такої практики. Перший пов'язаний із відсутністю виписаної в Земельному Кодексу України (ЗКУ) процедури проведення аукціонів онлайн.

«Дана процедура суперечить ЗКУ. Так у п. 9 ст. 137 сказано, що  у день проведення торгів виконавець реєструє присутніх учасників. Учасник (його представник) зобов'язаний пред'явити паспорт (довіреність на вчинення дій під час торгів, зокрема на участь у торгах та підписання протоколу про результати торгів, і паспорт). Та ще дуже багато дрібних невідповідностей, адже Земельним Кодексом не передбачена процедура проведення аукціонів онлайн», – пояснює він. До негативних наслідків запущених електронних земаукціонів  належать  ще два. «ці торги позбавлять роботи ліцитаторів, які доклали ресурсів та часу для отримання кваліфікаційного свідоцтва. А низький рівень проникності Інтернету у сільській місцевості загрожує тим, що сільське населення та жителі малих міст, теоретично, матимуть менше можливості до участі в аукціонах он-лайн. За даними Інтернет асоціація України, в середньому Інтернетом користуються 64,8% населення. Структура інтернет-користувачів виглядає так: 27% - жителі села, 29% - міста (до 100 тис. чоловік), 44% - міста (з населенням 100 тис+)», – підсумовує він.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 жовтня 2018
В Україні відбувся перший електронний земельний аукціон
18 жовтня відбулися перші в Україні електронні земельні торги. Аукціон пройшов на платформі OpenMarket державного підприємства «СЕТАМ»...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...