Юристи Pricewaterhouse Coopers подали до суду позов про скасування мораторію на продаж землі
Юристи Pricewaterhouse Coopers подали до суду позов про скасування мораторію на продаж землі

Юристи аудиторської компанії Pricewaterhouse Coopers подали у Дрогобицький районний суд від імені Івана Миколайовича К. і фермера Дмитра Огнєва позов про скасування мораторію на продаж землі – норми, яка роками стримувала іноземні інвестиції в Україну. Про це повідомила глава практики нерухомості Pricewaterhouse Coopers Legal Ольга Балицька, передає Новое время.

Нагадаємо, депутати вдруге звернулися до Конституційного суду з проханням відмінити земельний мораторій.

Це може стати прецедентом для скасування багаторічної заборони на продаж сільгоспземель.

За словами Балицької, 11 вересня 2018 року, користуючись своїм правом вільно розпоряджатися власністю, позивачі звернулися до приватного нотаріуса з метою посвідчення договору купівлі-продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 1,1391 га, яка розташована у Львівській області.

Проте нотаріус в оформленні угоди відмовив, оскільки в Україні з 2002 року діє мораторій на продаж сільгоспземель.

Україна залишилася єдиною державою в Європі та однією з останніх шести країн світу, де заборонено продаж землі – разом із Таджикистаном, Кубою та Конго", – зазначила Балицька.

За її словами, мораторій на продаж сільськогосподарських земель в Україні входить в конфлікт із положеннями міжнародного права. Так, Європейський суд з прав людини визнав його порушенням прав людини, зокрема статті 1 Першого Протоколу Конвенції про захист прав людини і основних свобод в справі Зеленчук і Цицюра проти України. А з огляду на принцип примату міжнародного права норми Конвенції мають пріоритет над іншим законодавством України, зокрема й Перехідними положеннями Земельного кодексу, які встановили мораторій.

Компанія вирішила взятися за цю справу тому, що в перемозі закону над абсурдом явно зацікавлені мільйони українців, а ми можемо створити прецедент, який прорве колосальну греблю, відкривши практичну можливість продати свою ділянку. Ми прекрасно розуміємо, що процес не завершиться в суді Дрогобича, й налаштовані на тривалу боротьбу в судах, де з одного боку буде політика та лобі, а з нашого – чинні й цілком однозначні норми законодавства", – пояснила Балицька.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...