Депутати вдруге звернулися до Конституційного суду з проханням відмінити земельний мораторій
Депутати вдруге звернулися до Конституційного суду з проханням відмінити земельний мораторій

Депутати Верховної Ради вдруге подали звернення до Конституційного суду з вимогою визнати неконституційним мораторій на продаж-купівлю сільськогосподарських земель. Про це написав народний депутат Олексій Мушак, передає Економічна правда.

Нагадаємо, група народних депутатів заявляє, що в них вийде з другої спроби скасувати мораторій на продаж землі в Україні з другої спроби. 

«Сьогодні 69 народних депутати звернулись до Конституційного Суду України з вимогою визнати мораторій на продаж-купівлю сільськогосподарських земель таким, що порушує Конституцію», - зазначив він.

«Тим самим ми хочемо дати ті самі права, які мають вихідці з України в Канаді та інших передових країнах, а саме – вільно купувати та продавати землю», - додав Мушак.

За його словами, це єдиний логічний шлях після того, що Європейський суд з прав людини 22 травня визнав, що мораторій порушує права землевласників.

Так тривати більше не може. Осінь цього року: час скасування мораторію та прийняття закону про цивілізований обіг земель. В іншому випадку Україна нестиме втрати не лише від наслідків мораторію, а й від масових позовів пайовиків і відсутності довгострокових інвестицій, - зазначив він.

«Ми за цивілізований ринок земель, який діє у всьому світі. Так, потрібно ввести запобіжники щодо надмірної концентрації земель в одних руках і спекуляцій. А також створити умови для можливості купівлі землі малими фермерами», - додав Мушак.

За його словами, ці речі успішно працюють у цивілізованих країнах - не потрібно вигадувати велосипед, а лише впровадити передовий світовий досвід.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 жовтня 2018
Віктор Шишкін: Конституційний Суд не може зняти мораторій, бо це політичне рішення
Конституційний Суд України (КСУ) хочуть зробити крайнім у питанні скасування земельного мораторію. За останні два роки стіни саме цього суду кілька...
22 жовтня 2018
У листопаді ймовірно відбудеться засідання КСУ щодо мораторію на землю, – Мушак
У листопаді 2018 року очікується  засідання КСУ щодо мораторію на землю. Про це повідомив на своїй сторінці у facebook народний депутат Олексій...
12 вересня 2018
Відміна мораторію на землю може спровокувати судові позови аграріїв щодо компенсацій, – Міклош
Якщо Конституційний Суд України скасує мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, то це може призвести до виплат компенсацій...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...