Бюджетні дотації — страховка від експансії на український ринок імпортного продовольства
Бюджетні дотації — страховка від експансії на український ринок імпортного продовольства

Бюджетна підтримка агросектора — страховка для національної продовольчої безпеки. Про це у матеріалі РБК-Україна заявив голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Нагадаємо, агросектор за 8 місяців отримав менше 10% дотацій із 6,3 млрд грн держпідтримки закладеної у бюджет на цей рік. У зв'язку із цим AgroPolit.com запустив флешмоб — #GoЗаАгроДотаціями, щоб аграрії встигли вибрати відведені їм на рік кошти з казни. Зазначимо, що з 4 млрд грн на тваринництво виділено за перше півріччя тільки 226,8 млн грн: 220,1 млн грн отримали 5 компаній за те, що здали в експлуатацію/реконструювали тваринницьких об'єктів на суму 733,7 млн грн таще 6,7 млн грн дотації за молодняк ВРХ. Раніше повідомлялося, що індекс обсягів виробництва тваринницької продукції зростає завдяки запровадженню практики державних агродотацій. 

Фесенко пояснив, що для України підтримка вітчизняного виробника на даний момент більш ніж значуща. За офіційними даними ДФСУ, у 2017-му частка експорту України збільшилася у порівнянні з 2016 роком на 19%. І, переважно, за рахунок поставок аграрної продукції. Разом з тим стрімко зросла частка імпорту – 27,4%. Таким чином, негативне сальдо торгівлі українськими товарами в 2017 році склало $6,27 млрд.

Дотації на сільськогосподарську продукцію введені в багатьох країнах – США, Європі. Це не ми придумали. І, як правило, це робиться для зміцнення конкурентної спроможності вітчизняного виробника як на внутрішньому, так і зовнішніх ринках», – констатує Фесенко.

У свою чергу, виконавчий директор Асоціації птахівників України Сергій Карпенко проводить цілком переконливі паралелі з американською моделлю субсидування аграрного сектору.

Експерт зазначає, що в США щорічно витрачають з бюджету близько $8 млрд на субсидії аграрного сектору. Водночас допомога надається за принципом єдиного ринку через встановлені законодавством загальні правила для всіх. Обмежень за розмірами підприємств і обсягами доходів немає. Подібний принцип діє і в країнах ЄС. І хоча обсяги дотацій в українському бюджеті незрівнянно менші, затвердження єдиних і прозорих для всіх суб'єктів господарської діяльності в секторі АПК правил вселяє оптимізм.

На думку фахівців, на даний момент реалії в Україні такі, що драйверами в напрямках великотоварного виробництва у тваринництві залишаються МХП і Авангард (птахівництво), Глобино та Даноша (свинарство), агрофірма "Маяк", Українська молочна компанія (молочне тваринництво).

 

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 вересня 2018
Дотації слід давати підприємствам, які створюють робочі місця і платять податки, – фермер
У фермерів з різних регіонів України запитали як вони ставляться до урядової підтримки аграрного сектору. Про це йдеться в матеріалі «Фермери...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...