Систему НАССР впровадили понад 400 українських підприємств, – Трофімцева
Систему НАССР впровадили понад 400 українських підприємств, – Трофімцева

20 вересня 2018 року набуде чинності розділ VII Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», який завершить другий етап переходу підприємств на нову систему контролю за безпечністю харчових продуктів НАССР. Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева, повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики і продовольства України.

Нагадаємо, що, за даними голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи, сьогодні навіть формальні вимоги не дотримуються бізнесом на 20-30%.
Також голова Держпродспоживслужби розповів про результати впровадження НАССР.

Трофімцева повідомила, що система НАССР поступово, але впроваджується на наших виробничих потужностях.

Ми бачимо непоганий прогрес на підприємствах: на сьогодні 426 підприємств уже впровадили систему НАССР. Ще 143 підприємства перебувають якраз у процесі розробки або її впровадження", – зазначила Трофімцева.

За її словами, держава в цій сфері здійснює моніторинг, аудит та контроль процесів на виробництві. Контроль за впровадженням системи НАССР покладено на Держспоживслужбу.

Покарання для злісних порушників передбачено досить високе — штраф у 30 мінімальних зарплат для юридичних осіб та 15 мінімальних зарплат для фізичних осіб, і аж до закриття підприємства. Водночас заступник міністра запевнила, що сертифікація НАССР, яку сьогодні активно пропонують як послугу в інтернеті, зовсім не обов’язкова, головне – дотримуватися гігієнічних вимог системи НАССР на всіх етапах виробництва, які виробники цілком успішно можуть впровадити самі.

Цей закон було прийнято для гармонізації законодавств України та Євросоюзу у сфері безпечності харчового виробництва. Відповідно до цього закону всі виробники харчових продуктів мають 3 роки, щоб впровадити систему керування безпекою НАССР (аналіз ризиків і контролю критичних точок, яка діє у Європі). Ця робота передбачає кілька етапів, залежно від виду діяльності та розміру підприємства.

Вона додала, що лідерами за кількістю підприємств, які впровадили або розпочали роботу з розробки системи НАССР, є Дніпропетровська, Волинська, Вінницька та Харківська області, де нараховується відповідно 60, 49, 48 і 45 таких підприємств. А в розрізі галузей найкращі показники у м’ясопереробній та молокопереробній.

Малі потужності, які постачають продукцію кінцевому споживачеві, з кількістю робочого персоналу до 10 осіб і з площею до 400 кв. м, або ті потужності, які не постачають продукцію і мають персоналу до 5 осіб, мають терміни для розробки та впровадження системи НАССР ще рік – до 20 вересня 2019 року", – зазначила Ольга Трофімцева.

Також у Мінагрополітики повідомили, що Міжнародна системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (англ. HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points) – це система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.

Методичні рекомендації щодо впровадження операторами потужностей з виробництва та обігу харчових продуктів: програм-передумов системи НАССР, постійних процедур, заснованих на принципах системи НАССР, можна знайти на сайті Мінагрополітики за посиланням.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 квітня 2018
У 7 містах України пройдуть безкоштовні семінари щодо вимог системи НАССР
З метою роз’яснення законодавчих змін, які стосуються впровадження процедур НАССР на вітчизняних зернозберігальних та зернопереробних...
2 квітня 2018
Штрафуватимуть підприємства, які ігноруватимуть запровадження системи НАССР
Виробники продукції аквакультури повинні до 20 вересня 2018 року запровадити в роботі принципи системи НАССР. Про це повідомляє Міністерство аграрної...
26 березня 2018
Держпродспоживслужба: сертифікація НАССР — не обов’язкова  
Сертифікація НАССР не є обов’язковою і законодавством визначена тільки вимога його запровадження на харчових підприємствах (але немає вимоги...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...