Штрафуватимуть підприємства, які ігноруватимуть запровадження системи НАССР
Штрафуватимуть підприємства, які ігноруватимуть запровадження системи НАССР

Виробники продукції аквакультури повинні до 20 вересня 2018 року запровадити в роботі принципи системи НАССР. Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства з посиланням на законодавство України щодо харчових продуктів.

Нагадаємо, раніше у Держпродспоживслужбі повідомляли, що сертифікація НАССР є не обов'язокою.

Так, до зазначеного теміну запровадити систему НАССР мають підприємства, які провадять діяльність із харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), наприклад, виробники сирої риби. До 20 вересня 2019 року – всі малі підприємства, незалежно від виду продукції, яку вони виробляють.

Невиконання зазначеної норми буде розцінюватися як порушення законодавства, що тягне за собою накладення штрафу відповідно до ст. 64 вищевказаного закону. Так, для юридичних осіб – від 96 до 240 тис. грн, на фізичних осіб-підприємців – від 9,6 тис. грн до 48 тис. грн та зупинення роботи потужності", - йдеться у повідомленні.

Крім того, з 4 квітня 2018 року набирає чинності ЗУ «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин», який передбачає можливість здійснення перевірки Держпродспожслужбою впровадження системи HACCP на підприємствах.

Використання системи дозволить організувати всебічний контроль за безпечністю продукції, забезпечить її конкурентну якість, відкритість у відносинах зі споживачами та контролюючими органами. За рахунок забезпечення належних умов виробництва відповідно до міжнародних норм, виробники також зможуть розширити свою діяльність та  вийти на нові ринки збуту.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 вересня 2018
Систему НАССР впровадили понад 400 українських підприємств, – Трофімцева
20 вересня 2018 року набуде чинності розділ VII Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...