Скільки коштує година простою судна в Азовському морі, – експерт
Скільки коштує година простою судна в Азовському морі, – експерт

За даними Міністерства інфраструктури України, година простою середньостатистичного судна коштує від $5 тис., а всього з початку конфлікту збитки склали $500 млн. Про це повідомив  економіст Олексій Кущ виданню strana.ua.

Нагадаємо, що третій місяць російські прикордонники активно перевіряють торгові судна, які йдуть з українських портів у Азовському морі чи до них. 

Азовське море стає непрохідним для українських суден: «під ковпак» росіян потрапила вже понад сотня плавзасобів – як українських, так і іноземних. Такої кількості суден виявилося достатньо, щоб інші внесли азовський маршрут у чорний список.

Мова про сьогодення блокуванні судноплавства, тому що огляди тривають дуже довго, а вантажі простоюють цілодобово, що влітає власникам у копієчку", – каже Олексій Кущ.

Адміністрації морських портів відзвітували: за 7 місяців цього року Бердянський порт скоротив вантажообіг на 22% (до 1,1 млн.т), а Маріупольський - на 11,5% (до 3,5 млн.т). Причому, як каже аналітик компанії «Європатруль» В'ячеслав Коновалов, негативна динаміка наростає.

По Бердянську в червні падіння становило 18%. Але пресинг посилився, і в липні ми побачили вже мінус 22%", – говорить він.

За його словами, ситуація з кожним днем ​​тільки загострюється. За прогнозами експертів, в підсумкових цифрах за 9 місяців ми побачимо ще більш істотне зниження вантажоперевезень - до 30%.

Як розповів виданню екс-заступник міністра транспорту Олександр Кава, з азовських портів, зокрема, йдуть їх ключові клієнти – металурги і зернотрейдери.

Однак, як пише видання, найбільше в цій ситуації дивує реакція української влади, точніше, її відсутність. Якщо не брати до уваги пропозицію міністра транспорту в «помсту за Азов» припинити пасажирське сполучення з Росією, для вирішення проблеми фактично нічого не робиться.

Іде війна в Facebook, але насправді нічого не робиться. Хоча, по-хорошому, треба вже давно було сідати за стіл переговорів", – говорить Кава.

Втім, аналітик компанії «Європатруль» В'ячеслав Коновалов вважає, що влада заганяє конфлікт у глухий кут невипадково.

Відчувається договірняк. Замість того, щоб жорсткіше реагувати, наші просто нічого не роблять. З правової точки зору, порушення в наявності: межа – 12 миль у море, росіяни іноді підходять на 3 км. Хоча б ноту протесту запустили. Але нічого подібного немає. І це щонайменше дивно", – прокоментував експерт.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 лютого 2022
Завершуються роботи щодо визначення морського коридору для безпечного плавання суден — Мінінфраструктури
За дорученням Міністерства інфраструктури України Держгідрографія проводить позапланові проміри глибин для уточнення характеру та структури рельєфу...
5 вересня 2018
Порошенко порушить тему санкцій щодо затримання кораблів у Азовському морі в ООН
На засіданні Генасамблеї Організації Об’єднаних Націй Президент України Петро Порошенко говоритиме про санкції проти Росії за затримку кораблів...
17 серпня 2018
Скасування поїздів між Україною та Росією – відповідь на блокування суден в Азовському морі, – Омелян
Міністерство інфраструктури України розробило комплекс заходів у відповідь на дії Росії в Азовському морі, що включає в тому числі масштабне...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...