ДФС блокує вихід у море суден із зерном
Дфс блокує кораблі у портах

Одночасно з хорошою новиною про підписання закону 2440-VIII (колишній законопроект №7403-д) аграрії дізналися про черговий наїзд на їхні інтереси.

Із невідомих причин ДФС останніми днями блокує вихід у море суден із зерном. Про це у своєму блозі на AgroPolit.com написав заступник голови Всеукраїнської аграрної Ради Михайло Соколов.

В результаті як портові, так і лінійні елеватори виявилися заповненими пшеницею, а закупівельні ціни на неї миттєво впали з $210 за тонну до $180 – трейдерам немає сенсу купувати, оскільки вони фізично не можуть її відвантажити, та й потужності під зберігання закінчуються. Більше того, виникла загроза втрати врожаю інших культур, які зараз починають збирати. Вони повинні були завантажуватися на місце вже відвантаженої пшениці, а тепер через проблеми з її експортом може статися так, що зберігати, наприклад, кукурудзу (а в Україні очікується рекордний врожай цієї культури) буде просто ніде.

Єдиним поясненням таких дій ДФС, що змогли придумати аграрії, є те, що таким чином уряд вирішив стримати зростання цін на пшеницю всередині України, попри загальносвітовий висхідний тренд, щоб напередодні виборів не допустити подорожчання хліба. Коротше, як завжди, змусити аграріїв поділитися тепер уже з виборцями чесно заробленими грошима", – вважає Михайло Соколов.

До того ж, не варто забувати про сусідську «допомогу». Росія вже не перший місяць регулярно блокує кораблі, які намагаються пройти Керченською протокою. Це також додає проблем українському бізнесу.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...