Експерт назвав три умови, які забезпечать позитивний розвиток земельного сценарію в Україні
Експерт назвав три умови, які забезпечать позитивний розвиток земельного сценарію в Україні

Обмеження щодо продажу землі власниками (мораторій) є протиправним. Про це у екслюзивному інтерв'ю для AgroPolit.com заявив партнер юридичної фірми «Софія», адвокат Олександр Поліводський.

Нагадаємо, в Україні існує систематичний утиск власників земельних паїв з боку несумлінних орендарів.

Експерт назвав три основні умови, за яких існуватиме успішний ринок землі.

Поліводський вважає, що спочатку необхідно вирішити питання земельного мораторію.  Інакше є загроза того, що продаж відбуватиметься фактично за туманних правил і більш витонченої творчості юристів щодо такого продажу в умовах прийнятого рішення ЄСПЛ, про яке згадувалося вище.

По-друге, земельне законодавство слід будувати на засадах системності, узгодженості, визначеності та передбачуваності. З цією метою слід усі компоненти земельного законодавства узгодити між собою. Зробити це можна тільки шляхом розробки та прийняття нового Земельного кодексу України, який повинен включати такі складові: функціонування ринку землі та обмеження на ньому (зокрема щодо кількості, власності іноземців, юридичних осіб тощо); щодо приватизації та публічних торгів; щодо стимулювання економічної конкуренції та уникнення латифундизму та парцеляції; щодо охорони земель та порядку функціонування державних органів контролю; щодо категорій земель та зміни цільового призначення; щодо вирішення проблем які виникають: консолідація землі, польові дороги та ін.; щодо порядку приватизації земельних ділянок, - зазначає експерт.

Поліводський переконаний, що такий кодекс має систематизувати наявні земельні закони та звести їх у єдину логічну систему (зараз таких законів налічується близько 25-ти, а деякі з них відверто дублюють один одного навіть за назвою, як наприклад Закон України «Про охорону земель» та  Закон України «Про державний контроль за використанням та охороною земель»).  

По-третє, на думку адвоката, слід шукати довіру до держави, для чого варто усунути положення земельного законодавства, які містять корупційні чинники, наприклад, безоплатна приватизація землі.

Якщо така й має бути, то виключно з певними умовами, застереженнями та зобов’язаннями власника, зокрема, не відчужувати протягом певного періоду та використовувати у певний спосіб, - додає Поліводський.


 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...