Через дефіцит якісного зерна хліб може подорожчати на 30% — експерт
Через дефіцит якісного зерна хліб може подорожчати на 30% — експерт

Дефіцит якісного зерна на ринку може призвести до подорожчання хлібобулочних виробів на третину. Про це пише Liga.net.

Нагадаємо, в Україні на 10% скоротилося виробництво хліба.

Українські пекарі передрікають дефіцит якісного зерна для виробництва борошна. Якість українського зерна через червневу засуху і липневі дощі досить низька і не відповідає заявленим стандартам.

За словами президента Асоціації фермерів і приватних землевласників Івана Томіча, в деяких регіонах сильні дощі, які пройшли недавно, заважають збиранню врожаю.

У деяких областях дощило цілий місяць, більше 30 днів ніхто не виходив в поле. Це більше, ніж період жнив, - відзначає він.

Томіч підкреслює, що надмірна вологість в результаті дощів призводить до масових захворювань, проростання, гниття та інших шкідливих чинників, які зменшують валове виробництво і якість зерна.

«У вологому зерні активно розвиваються грибкові мікроорганізми, виділяються мікотоксини, і зерно стає непридатним навіть для корму тварин», - каже Петро Лахай, експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу.

У той же час глава правління Київхліба Володимир Череда говорить, що ціна на зерно і борошно зростає щорічно, незалежно від врожаю.

Наприклад, в 2016 та 2017 років роках в Україні збирали рекордний урожай пшениці, але спаду цін не було. Основна частина зерна йде на експорт, і ціна пшениці для внутрішнього ринку формується в порту і залежить від курсу валют, - говорить він.

Ситуація, що склалася, призведе до того, що ціни на хліб зростуть, відзначають експерти.

«Якщо раніше я давав прогнози, що хліб подорожчає протягом року до наступних жнив на чверть, то з урахуванням нових коректив варто очікувати зростання цін на хліб до наступного врожаю на 30-35%», - стверджує Томіч.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 січня 2019
Як зростатиме ціна на хліб у 2019 році, – експерт
У 2019 році зростання вартості хліба продовжиться. Про це на своїй сторінці у facebook написав голова Національної Ради економічного розвитку Олексій...
17 жовтня 2018
За місяць хліб в Україні подорожчав на 3%
У вересні хліб з пшеничного борошна першого ґатунку подорожчав на 2,9%, а житньо-пшеничний буханець додав 2,6% у вартості. Про це повідомляють...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...