Український молочний індекс зріс вперше з початку року – ФАО
Український молочний індекс зріс вперше з початку року – ФАО

Після шести місяців від’ємної динаміки українського молочного індексу (УМІ) відбулося зростання, яке склало 1,2%. Про це повідомляє економіст ФАО Андрій Ярмак.

Нагадаємо, в Україні значно подорожчала «молочка».

Значення УМІ в липні 2018 року було також на 18,9% нижчим, ніж в липні минулого року, але на 26% вищим, ніж в липні 2016 року.
 
Кумулятивне падіння УМІ протягом поточного року продовжувало бути найрізкішим за останні п’ять років і сягало 38,9%. При цьому виробники в поточному році заробили в середньому на 12,3% менше, ніж за такий самий період 2017 року, але на 7,1% менше, ніж в середньому за останні шість років за той самий період.
 
Якщо ж порівняти середні показники прибутків виробників молока після втрати ринку РФ з поточним роком, то ми продовжуємо бачити відновлення прибутковості – цей рік поки що є на 7,5% більш прибутковим, ніж середні показники за попередні три. Звичайно, можна було б спрацювати і краще, але розвиток експорту потребує часу, а переробка наша повільніше, ніж хотілося б, адаптується до інших ринків, - йдеться у повідомленні.
 
Цікаво відмітити, що в липні індекс глобальних молочних цін ФАО впав на 14,1%, тому наше незначне зростання – це суттєвий позитив. Крім того, глобальний індекс ФАО в липні 2018 року був на 8% нижчим, ніж рік тому. УМІ ж впав більш відчутно, однак в глобальному індексі враховані лише ціни молокопродуктів, а у нас – ціни на молоко та витрати на корми. Отже, решта падіння – це результат подорожчання кормів.
 
Як правило, в серпні УМІ має тенденцію до зростання. Однак, якщо врахувати ситуацію на світовому ринку молока, може бути й інший результат, адже там панують, переважно, негативні тенденції. А от в вересні УМІ, найімовірніше, таки почне зростати.
 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 вересня 2018
Кожен третій кисломолочний продукт – фальсифікат, – результати перевірки
Фахівці ДП «Харківстандартметрологія», які провели споживчу експертизу кисломолочних продуктів у Харкові, констатували, що із...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...