75% всіх аграріїв очікує рейдерства щодо своїх підприємств
75% всіх аграріїв очікує рейдерства щодо своїх підприємств

75% всіх аграріїв очікує рейдерства щодо своїх підприємств. Про це йдеться у результатах  опитування, проведеного «Центром соціальний моніторинг» на замовлення  ВАР, повідомляє корекспондент AgroPolit.com. У рамках  опитування брали участь більше 500 аграріїв різних  форм власності.  

Нагадаємо, що наразі громадські організації в Україні заявляють, що за рік ситуація з рейдерством в АПК в Україні не змінилася. Так, у офіційному звіті прокуратури (2 липня 2018 року) сказано, що за 2017 рік офіційно зафіксовано 400 таких випадків. За голови ради  ГО «Бізнес-варти» Івана Мірошніченка, цифра значно більша – у 1,5 разу. Тож на кінець року в ГО прогнозують 700-800 випадків силового захоплення. Правдивість таких оцінок підтверджують і дані з Opendatabot (платформа для роботи з відкритими даними): з 2013 року в Україні відбулося 1690 рейдерських захоплення, причому 539 — за останні півтора року. Найчастіше рейдерські захоплення відбуваються в місті Києві та Київській області (за останні 5 років зареєстровано 412 атак), на другому — Дніпропетровська (133) та Львівська (89) області. 

За результатами опитування, перший ключовий висновок - ¾ опитаних аграріїв бояться рейдерства своїх підприємств.

Майже 75% аграріїв оцінюють ризик рейдерства щодо своїх підприємств цілком реальним… Ми почали знищувати  свого внутрішнього інвестора», – коментуючи результати голова ВАР Андрій Дикун.

Другий висновок – більше 76% всіх агробізнесменів не відчуває залишеним свій бізнес. Згідно з отриманими результатами, 31% опитаних аграріїв відмітили високу небезпеку рейдерської атаки на свій бізнес, у той час як 44% респондентів оцінюють рівень загрози як середній.

На переконання 64% сільгоспвиробників, основною причиною засилля рейдерства є корупція в органах влади і правоохоронній системі. Аграрії наголосили, що особливого розмаху вона набула в Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, Міністерстві внутрішніх справ і поліції, прокуратурі та судах.

У той же час 38% респондентів підкреслили, що рейдерам найбільше сприяє заплутаність і недосконалість чинного законодавства.

Основний спосіб боротьби з корупцією та рейдерством 39% опитаних сільгоспвиробників вбачають в об’єднаннях фермерів (громадських організаціях та рухах), а 36% - у зміні чинного законодавства.

Нещодавно (10 липня)  Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект №8121 щодо протидії рейдерству, до розробки якого долучилась ВАР. Цей документ надає правоохоронним органам можливість карати недобросовісних реєстраторів за порушення законодавства.Зокрема, законопроект зобов’язує державних реєстраторів пересвідчуватись перед проведенням певної операції, що особа, яка звернулася із заявою про реєстрацію, має право на вчинення таких дій. Проект закону мінімізує ризик того, що реєстратор «не знатиме» про те, що ділянки були раніше зареєстровані на іншу особу. У той же час адміністративна відповідальність за порушення державними реєстраторами законодавства буде підвищена.

 

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 серпня 2018
Скільки нових підприємств відкрилося в Україні за час війни, – Порошенко
Протягом останніх трьох років в Україні відкрилося 164 нових підприємства. Про це написав Президент Петро Порошенко на своїй сторінці у Facebook. ...
9 серпня 2018
Антирейдерський тюнінг — бізнес написав владі план протидії силовим захопленням
Рейдерських атак на власний бізнес в Україні побоюються 74% середніх та дрібних фермерів. Про це свідчать результати опитування, проведеного Центром...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...