Аграрії хочуть скасувати заборону на рух комбайнів дорогами
Аграрії хочуть скасувати заборону на рух комбайнів дорогами

Всеукраїнська Аграрна Рада ініціює скасування заборони на рух комбайнів дорогами загального призначення. Про це повідомляє Traktorist.ua.

Нагадаємо, аграрії отримали 145 млн грн компенсації за придбану сільгосптехніку.

На сьогодні розроблений проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про дорожній рух» №6443 щодо особливостей участі у дорожньому русі комбайнів зернозбиральних та тракторів з сільськогосподарським навісним або причіпним обладнанням» встановлює, що великогабаритна техніка може переміщуватись автошляхами без отримання спеціального дозволу, однак за дотримання низки вимог.

Цей законопроект має усунути перешкоди, котрі призводять до втрат врожаю через неефективне проведення сільськогосподарських робіт в результаті вимушених затримок із отриманням дозволів на рух техніки.

Зокрема, рух комбайнів і тракторів повинен здійснюватися у світлу пору доби. При цьому сільгоспвиробник має обрати маршрут, на якому переміщувана техніка не зважатиме руху зустрічних транспортних засобів та залишатиме можливість обгону для автомобілів, що рухаються позаду. Крім того, законопроект ініціює залучення автомобілів прикриття до супроводу комбайнів та тракторів. Автомобілі обладнуватимуться проблисковими маячками оранжевого кольору, ввімкнення яких слугуватиме допоміжним засобом інформації для інших учасників руху.

Згідно з чинними ПДР, за спеціальними правилами здійснюється рух транспортних засобів, ширина яких перевищує 2,6 м, висота від поверхні дороги — 4 м, довжина — 22 м, а фактична маса становить понад 40 т. Водночас, більшість сучасної сільгосптехніки перевищує встановлені габарити, тому управління Національної поліції забороняє аграріям користуватися дорогами загального призначення.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 березня 2019
Автобан на чотири смуги поєднає українські портові міста
Автобан на чотири смуги з’єднає Маріуполь, Бердянськ, Херсон та Миколаїв. Про це під робочої поїздки в Херсонську область заявив міністр...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...