«Кернел» закупить 500 залізничних вагонів за кошти держбюджету
«Кернел» закупить 500 залізничних вагонів за кошти держбюджету

Найбільший виробник соняшникової олії Кернел заперечує, що компенсацію на зерновози пролобіював його власник - народний депутат України Віталій Хомутиннік, але в той же час вітає таку ініціативу. Про це повідомляє Голос.

Нагадаємо, «Кернел» отримали з бюджету близько 4 млрд грн відшкодування ПДВ.

Як і припускали учасники ринку, останні зміни в законодавство по частині дотацій для сфери АПК Верховна Рада прийняла в інтересах Кернел. Це визнали в самій компанії, повідомивши, що замовлення на 500 вагонів вартістю 25 млн доларів вони оформили ще в грудні 2017 року.

Приймаючи рішення по цій інвестиції, компанія не розраховувала на отримання державних дотацій. Майже всі виробники України стикаються з проблемами рухомого складу. Законодавчі зміни, що передбачають часткову компенсацію витрат на придбання вагонів, вважаємо правильними. Скористатися програмою можуть всі аграрії, - додали в компанії.

Можуть не всі, впевнені в іншому великому агрохолдингу Нібулон. Там відразу заявили, що купувати зерновози за державні гроші, відібравши субсидії у фермерів - не збираються, а ініціативу в цілому вважають згубною для АПК.

Подібної думки дотримуються і в Нацкомітеті з промислового розвитку. Там заявили, що внесення зерновозів в перелік сільгосптехніки, що підлягає компенсації, створює низку загроз для аграріїв і машинобудівників.

Тим часом, скандальний законопроект № 7010 Про єдине вікно на митниці, куди з порушенням Регламенту внесені поправки про зазначені зерновози для Кернел, спрямований на підпис Президенту.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

22 грудня 2020
Кернел Холдинг прокоментував заяву про перспективу банкрутства компанії
Як повідомляє Latifundist.com з посиланням на «Обозреватель», у низці ЗМІ з'явилася інформація про те, що суд в Люксембурзі відкрив...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...